Инцко аутогол Уставног суда

Свјетлана Шурлан, Жељка Домазет
Инцко аутогол Уставног суда

Бањалука - Уставни суд БиХ директно ради против своје независности и самосталности позивајући високог представника Валентина Инцка да изнесе мишљење о апелацији која се тиче избора делегата у Дом народа Парламента ФБиХ, упозоравају правници и политичари.

Овај суд је 22. марта обавио прелиминарну расправу о захтјеву предсједавајуће Представничког дома Парламента БиХ Борјане Кришто из ХДЗ-а БиХ за оцјену уставности одредбе Устава ФБиХ која се односи на избор делегата у Дом народа федералног парламента. Уставни суд је најавио да ће одлуку донијети на једној од наредних пленарних сједница и да ће до тада од високог представника затражити да у својству пријатеља суда понуди мишљење о том питању. Кришто оспорава одредбу Устава ФБиХ којом се прописује да се из сваког кантона бира по један делегат из сваког од три конститутивна народа.

Регистрар Уставног суда БиХ Звонко Мијан рекао је да је суд прије доношења одлуке у више наврата тражио мишљење и од ОХР-а и од Венецијанске комисије.

- У овом случају мишљење високог представника се тражи у вези с оспореним одредбама Устава ФБиХ које је својевремено донио високи представник, а које Парламент ФБиХ никада није усвојио - рекао је Мијан.

Адвокат и бивши судија Уставног суда БиХ Крстан Симић каже да је Уставни суд имао право да пролонгира доношење одлуке ако нису сазрели услови да тако важна и озбиљна одлука буде донесена.

- То је одлука која би имала утицај на укупан друштвено-политички, па чак и уставно-правни положај на нивоу БиХ, а посебно на нивоу ФБиХ. Али, забрињава чињеница да Уставни суд БиХ упорно ради против своје независности и самосталности јер не знам ко може да има мандат, па радило се и о високом представнику, да утиче на одлуке Уставног суда. Институт пријатеља суда је познат у међународном праву и судови, када се појави питање из материје коју не познају, позову пријатеље суда да дају мишљење о томе. Међутим, ако је у питању Уставни суд као врховна инстанца која оцјењује усаглашеност закона с Уставом БиХ, у таквој врсти предмета не би било допуштено учешће такозваних пријатеља суда. У овом случају позивање пријатеља суда није оправдано и исправно јер се ради о примјени и оцјени права, за шта је искључиво надлежан Уставни суд БиХ - казао је Симић.

Професор права Витомир Поповић сматра да је забрињавајућа чињеница да се и након толико година од успостављања дејтонске БиХ поједине странке у ФБиХ и Уставни суд БиХ позивају на ауторитет и тумачење високог представника, односно ОХР-а, коме је мандат давно истекао јер су спроведени сви анекси Дејтонског споразума.

- На тај начин оживљавају институцију која поодавно нема никакав значај у БиХ. То је врло опасно и говори да народи из ФБиХ нису способни да се договоре него им треба тутор са стране. То је највећа опасност за БиХ и разлог због којег је ОХР још у БиХ - казао је Поповић.

Кришто упозорава да су одлуке ОХР-а и довеле БиХ у стање кризе и да њихову интервенцију сада призивају бошњачки политичари због ранијих потеза међународне заједнице који су увијек ишли наруку бошњачкој политици.

- Чудно је што је Уставни суд БиХ затражио мишљење ОХР-а по принципу пријатеља суда. Траже мишљење оног који је донио и смислио те одредбе. ОХР је довео БиХ у својеврсно стање кризе. Све одлуке које је Уставни суд БиХ раније оспорио су одлуке међународне заједнице - каже Кришто.

Посланик СНСД-а у Парламенту БиХ Лазар Продановић рекао је да је непотребно да Уставни суд БиХ чека мишљење ОХР-а да би донио одлуку ако у Уставу БиХ пише да у БиХ живе три конститутивна народа и да је основни принцип конститутивности легитимно представљање тих народа.

- То што суд чека мишљење високог представника доводи у питање његову независност. Ријеч је о наметнутим одлукама које су довеле до ситуације да се и представници бошњачког народа често изјашњавају на различите начине и по потреби - казао је Продановић.

Утицај

Крстан Симић је истакао да је утицај високог представника на одлуке Уставног суда БиХ био у случају "Которско", који се тицао повратника у истоимено мјесто код Добоја.

- Истина, он није сугерисао, али и ако се обрати суду неко ко за то нема мандат, већ самим тим угрожава принцип независности. Недопуштено је да се било ко, па макар и високи представник, може уплитати у рад Уставног суда, који треба да буде апсолутно независан, самосталан и професионалан у доношењу одлука, поготово када се има у виду значај таквих одлука - истакао је Симић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана