Incko: Rezervni sastav policije aktivira bonska ovlašćenja?

D. M.
Incko: Rezervni sastav policije aktivira bonska ovlašćenja?

Sarajevo - Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko potvrdio je da se tokom zasjedanja Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira (PIK) razgovaralo i o formiranju rezervnog sastava Policije RS.

Na pitanje da li će upotrijebiti bonska ovlašćenja ukoliko dođe do toga, Incko je rekao da ne bi govorio hipotetički, ali da bi se sigurno PIK nanovo sastao i razmotrio tekst zakona ukoliko se usvoji.

- Poruka međunarodne zajednice je jasna, da se osigura da postojeće policijske snage imaju adekvatne resurse i obuku da mogu izvršavati izazove s kojima se BiH suočava. Zašto se RS okrenula formiranju rezervnog sastava policije, morate pitati njih. Prvo su rekli da je terorizam, onda zbog migracija, sada kažu da je zbog prirodnih katastrofa. Nije trenutak da se osnuju neke nove jedinice - kazao je Incko.

On je ocijenio da nema razloga za rezervni sastav policije, dodajući da misli da je bolje da ima manje naoružanih ljudi u BiH.

- Što se tiče prirodnih katastrofa, znamo da postoje Civilna zaštita i Oružane snage BiH i ako svi sarađuju dobro, može se naći rješenje - rekao je Incko.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana