Инцко: Проблеми у владавини права спречавају страна улагања у БиХ

Срна
Инцко: Проблеми у владавини права спречавају страна улагања у БиХ

Сарајево - Високи представник Валентин Инцко изјавио је у Бриселу да проблеми у области владавине права у БиХ спречавају стране инвестиције.

"Чињеница да власти на свим нивоима у БиХ занемарују или одбијају обавезујуће судске одлуке, укључујући и оне Суда БиХ, Уставног суда БиХ, као и Европског суда за људска права, што није добра порука за потенцијалне инвеститоре", рекао је Инцко.

Инцко је у обраћању на конференцији Европског комитета региона под називом "Пети дан проширења" указао да су у БиХ и даље присутни бројни проблеми упркос значајним политичким и финансијским инвестицијама, саопштено је из ОХР-а.

Инцко је нагласио да међународна заједница, укључујући и Европску комисију која је на то указала у свом недавно достављеном Мишљењу, такође, препознаје потребу спровођења реформе правосуђа, укључујући и оне које се односе на Високи судски и тужилачки савјет, које би донијеле потребна побољшања у овој области.

Он је напоменуо да је међународна заједница спремна да пружи савјете и помоћ БиХ у спровођењу неопходних промјена, како би биле унапријеђене раније реформе.

"Сигуран сам да би побољшања у области владавине права, укључујући и борбу против корупције, покренула ланац инвестиција у БиХ, а самим тим унаприједила и живот грађана у цијелој земљи", каже Инцко. /крај/бм

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана