Инцко: Иницијатива СДА - неодговорна и контрапродуктивна

Срна
Инцко: Иницијатива СДА - неодговорна и контрапродуктивна

Сарајево - Високи представник у БиХ Валентин Инцко рекао је да је најава иницијативе за оспоравање назива Републике Српске пред Уставним судом БиХ, усред расправа о формирању власти, неодговорна, контрапродуктивна и додатно подрива повјерење међу конститутивним народима и њиховим политичким представницима, те подсјетио да се, према Уставу БиХ, БиХ састоји од два ентитета - Републике Српске и Федерације БиХ.

Инцко је изјавио Срни да Управни одбор Савјета за спровођење мира континуирано изражава посвећеност темељној структури БиХ као јединствене, суверене земље која се састоји од два ентитета.

Високи представник је позвао странке да се уздрже од било каквих даљих поларизирајућих потеза и реторике, те да се конструктивно укључе у што брже формирање власти на свим нивоима.

Због дјелимичне блокаде власти у Вашингтону, у америчкој Амбасади у БиХ нису били у могућности да дају став у вези са иницијативом СДА.

Странка демократске акције саопштила је јуче да ће посредством својих представника у институцијама БиХ покренути правну процедуру пред Уставним судом БиХ ради преиспитивања назива Република Српска.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је након тога да иницијатива СДА за покретање процедуре пред Уставним судом БиХ ради преиспитивања назива Република Српска није спојива са Уставом БиХ, да је потпуно неприхватљива, те да представља рушење Дејтонског мировног споразума и “иницијативу за раздруживање у БиХ”.

Додик је тим поводом за данас сазвао састанак лидера свих српских политичких странака заступљених у Народној скупштини Републике Српске и Парламентарној скупштини БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана