Инцко: Чекаћемо домаће политичаре до априла или маја, онда ћемо појачати притисак

Агенција
Инцко: Чекаћемо домаће политичаре до априла или маја, онда ћемо појачати притисак

Сарајево - Гостујући у политичком магазину "Акта" на ТВ Алфа високи представник у БиХ Валентин Инцко казао је да ће међународна заједница дати шансу представницима парламентарних странака да се договоре око измјена Изборног закона БиХ до априла, евентуално до почетка маја, након чега ће, како је најавио, повећати притисак, јер неће дозволити да се од БиХ направи "случај Мостар".

Упитан зашто "не пресјече" и бонским овлаштењима наметне измјене Изборног закона БиХ, а с обзиром да пољуљана парламентарна већина у изборној години тешко може донијети та законска рјешења, Инцко не искључује ту могућност .

 - Босна и Херцеговина жели у Европску унију и било би добро да је она у стању да ријеши своје унутрашње питање око Изборног закона. Не би било добро да жели тамо да иде, а код куће не може направити неки ред. То је контрадикторно. У сваком случају, ја тренутачно не намјеравам да се укључим са бонским овлаштењима, али она наравно увијек постоје... Знам за Анекс 10, нисам га заборавио, само да знате. Ја сам спреман да учиним пуно, али оно што Ви мислите, ја ћу то да учиним на крају, када се исцрпе све могућности, појаснио је Инцко.

Додао је и да се међународна заједница првенствено фокусирала на попуњавање Дома народа Федерације Босне и Херцеговине, те да експерти покушавају доћи до компромиса.

- Наравно, компромис неће задовољити никога, али здрав компромис треба прихватити, сматра Инзко.

Према његовим ријечима, они који сједе у Скупштини требају сносити пуну одговорност ако се не пронађе рјешење, јер је Уставни суд БиХ јасно рекао да су измјене Изборног закона БиХ пред парламентарцима.

Говорећи о свом ауторитету код домаћих представника власти Инцко је направио паралелу са једним од својих претходника Педијем Ешдауном.

- Педи Ешдаун је био ту у неко друго вријеме, то је било послије рата. Он је имао 800 људи у свом уреду, ја их имам само 80, и Педи Ешдаун је иза себе имао 60.000 војника. Када би он нешто одлучио, а то се не би провело, он је увијек могао да зове ЕУФОР, ИФОР , СФОР да они интервенишу, подсјетио је Инзко.

У овом времену, високи представник добија бројне пријетње у писаној верзији, али и директне пријетње смрћу.

Одговорио је и на критике јавности о "енормним" примањима у БиХ, те казао да је спреман и да се одрекне своје плате. Описао је и свој радни дан.

- Што се тиче мог дана, могу вам рећи, јутро почињемо са састанком, погледамо штампу из цијеле земље и из сусједних земаља, ми такве ствари пратимо. Преко дана опет састанци, па састанак за писма. Добијамо преко 1.000 писама годишње, које анализирамо. Најоптерећеније нам је правно одјељење, казао је Инцко.

Одговарајући на питање када ће се затворити ОХР-а у БиХ, он је нагласио да заиста жели кући, али да му "неке изјаве из Бањалуке продужују боравак".

- Мојој супрузи би било драго да се вратим. Ја сам најдуже овдје (девет година). Моја жена пати због тога, она јесте пјевачица, путује, али када је код куће она је сама. И због дјеце бих волио да сам код куће. Ја мислим да ће доћи то вријеме да ћу ја отићи, додао је високи представник.

Коментаришући актуелну политичку ситуацију те шта нас очекује у изборној години казао је да предстоји политичка борба, али не око отварања радних мјеста, изградње, побољшања ситуације у земљи, него борба у доказивању ко је већи Бошњак, Србин или Хрват.

Апсолутно подржава европски пут БиХ, али истиче да реформе и напредак не требамо проводити због Европе, него због нас самих. Кључно је створити правну државу и ријешити проблем корупције "да људи иду у болницу без новчаника".

- Мислим да су неки декларативно за Европски пут, можда се плаше правне државе.... Мислим да млади толико желе у ЕУ да одлазе из БиХ, иронично је прокоментарисао.

Упитан о "Дејтону 2" казао је да такво рјешење сада није реалистично, али да ће доћи некада када засигурно неће бити Инцка. Постојећа уставна рјешења су, сматра, добра, али нема воље да то тако и функционише.

 - Послије рата није било ни граничне полиције, ни заставе, ни химне, ни девет министарстава, ни пасоша, ни валуте, касније је било ко ће бити на новчаницама наш или ваш...То се све урадило са овим Уставом који данас постоји. Пошто је било добре воље, закључио је високи представник у БиХ Валентин Инцко.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана