Imovinu BiH oteli uz blagoslov Sarajeva

Veljko Zeljković
Imovinu BiH oteli uz blagoslov Sarajeva

Sarajevo - Ministarstvo državne imovine Republike Hrvatske izdalo je u zakup na 30 godina 15 bivših radničkih odmarališta koja se nalaze u vlasništvu preduzeća iz BiH i Srbije.

Najviše interesa pokazano je za odmaralište “Valter Perić” koje se nalazi u pasivnom podbilansu privrednog društva JP “Elektroprivreda BiH”. Radi se o objektu površine 368 kvadratna metra u Gradcu na makarskoj rivijeri, koje je nakon provedenog javnog oglasa izdato u zakup za 1.940 maraka na godišnjem nivou.

Prema podacima Agencije za privatizaciju FBiH, koja je u nekoliko navrata bezuspješno pokušavala da proda ovu nekretninu, vrijednost ovog nekadašnjeg radničkog odmarališta procijenjena je na više od milion konvertibilnih maraka.

Bivše odmaralište “Partizan”, nekretnina od 9.314 kvadratna metra u Biogradu na Moru, izdato je u zakup uz godišnju naknadu 266.000 maraka.

Među nekretninama koje će uskoro dobiti nove “vlasnike” nalaze se i “Trgovci”, “Vila Bosanka”, “Saobraćajci”, “Građevinari”, “H2O”, “Mostarci”, “Đuro Salaj”, “Hit Podaca Mostar”, te “Ekspres restoran”.

Kako je saopšteno iz Ministarstva državne imovine RH,  ugovori o zakupu sa najpovoljnijim ponuđačima sklopiće se na 30 godina, s tim da će zakupci u roku od tri godine morati ove nekretnine privesti turističko-ugostiteljskoj namjeni.

Zbirna cijena po kojoj će svi ovi objekti biti dati u zakup iznosi oko 1.278.000 maraka na godišnjem nivou.

Prema riječima advokata i predsjednika udruženja “Oduzeta imovina” Zorana Ristića koji se već godinama bori za vraćanje imovine koju su preduzeća iz nekadašnje Jugoslavije imale u ovoj državi, radi se o klasičnoj otimačini sa pečatom hrvatske države, a koja se sprovodi posljednjih dvadesetak godina.

- Hrvatska sprovodi zakon “leks toljaga”. Oni polaze od toga da je imovina BiH i Srbije u Hrvatskoj njihova sve dok se ne potpiše bilateralni sporazumi o sukcesiji. Njihov izgovor kako ovo rade kako bi od daljeg propadanja zaštitili ovu imovinu je smiješan. Da su je htjeli zaštititi, vratili bi je stvarnim vlasnicima - kaže Ristić za “Glas Srpske”, ističući da niko od stvarnih vlasnika, nakon što su ove nekretnine izdate pod zakup, neće moći polagati pravo na njih i koristiti ih u narednih 30 godina.

Sa Ristićem se slaže advokat i predsjednik “Udruženja za zaštitu ljudskih prava “Slobodni pogledi” Ramo Atajić, navodeći da Hrvatska godinama ne poštuje međunarodni sporazum o sukcesiji koji je potpisala i prema kojem je dužna vratiti ovu imovinu stvarnim vlasnicima.

- Oni ne poštuju ni sopstveni Ustav, a kamoli ovaj međunarodni ugovor. Na ruku im ide i nezainteresovanost naših vlasti, koje za sve ove godine nisu ništa uradile. Pravobranilaštvo BiH je bilo dužno da reaguje, ali ono to sve do danas nije učinilo. Ima tu vjerovatno i korupcije. Sve ukazuje na to da su pojedini bh. zvaničnici dobili velike svote novca da zažmire i puste da vrijeme učini svoje - kaže Atajić dodajući kako nedavna izjava ministra pravde BiH Josipa Grubeše, a kada je zahvalio Hrvatskoj zbog brige o ovim nekretninama, najbolje ilustruje kakav odnos bh. vlasti imaju prema ovom problemu.

“Željeznice RS” i “Incel”

 

Iz udruženja “Oduzeta imovina” navode kako za sada na prodaju ili izdavanje u zakup nisu dati objekti preduzeća iz Republike Srpske, ali da to ne znači da uskoro i neće.

Kako su istakli, nekadašnji privredni giganti “Incel” i “Željeznice RS” u Hrvatskoj imaju veoma vrijednu imovinu koja se procjenjuje na nekoliko stotina miliona evra.

ŽRS na Malom Lošinju imaju gotovo 18 hektara atraktivnog zemljišta, koje je ovom javnom preduzeću pripalo diobenim bilansom.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana