Имају ли бебе миграната рођене у БиХ право на држављанство БиХ?

ATV
Имају ли бебе миграната рођене у БиХ право на држављанство БиХ?

БиХ је постала богатија за троје малих становника чији родитељи су мигранти. У Кантоналној болници "Др Ирфан Љубијанкић" у Бихаћу до сада је рођено троје дјеце чији су родитељи избјеглице и имигранти с тренутним пребивалиштем у граду на Уни.

Прва беба, дјевојчица, рођена је 6. јула, њени родитељи су из Сирије. Почетком  августа, рођена је дјевојчица чији су родитељи из Ирака, док су родитељи посљедње бебе, дјечака рођеног 6. августа, такође из Ирака.

"Три бебе су рођене, једна је остала у Кантоналној болници пошто је недоношче, а двије су збирнуте у сигурне куће. Тако да су све три бебе обезбјеђене и морално и материјално и све остало што припада новорођенчету", каже Абдулах Будимлић из Црвеног крста у Бихаћу. 

Хоће ли мали нови становници добити држављанство БиХ, с обзиром на то да су рођени на њеној територији - логично је питање. Као хипотетичко питање намеће се и оно да ли ће и њихови родитељи бити уписани у књигу држављана. Али, до одговора није било лако и једноставно доћи. Служби за послове са странцима, нисмо успијели ни поставити питање.  

"Молим? Хало, добар дан. Не могу разговарати, не знам ко је, али не могу разговарати. Хитно само... Јесте, хитно је. Јелена Граховац, при телефону АТВ Бања Лука, како сте? Пријатно, жао ми је...", било је све што је рекао Слободан Ујић из Службе за послове са странцима.

Сљедећа адреса било је Министарство безбједности БиХ. Министар Драган Мектић кратко нам је одговорио да бебе имају статус миграната. Ни у матичном уреду у Бихаћу нису били рјечитији. Поручили су нам да их зовемо у четвртак. 

По слову Закона о држављанству БиХ, један од услова за стицање држављанства је и   рођењем на територији БиХ.

"Држављанство БиХ биће додијељено дјетету које је рођено или нађено на територији Босне и Херцеговине након ступања на снагу Устава и чија су оба родитеља непозната или непознатог држављанства или без држављанства, или ако је дијете без држављанства", каже Закон о држављанству БиХ. 

Ипак, у Министарству цивилних послова БиХ објашњавају да дјеца рођена у Бихаћу немају право на држављанство БиХ. 

"Они би могли стећи држављанство БиХ само у случају да су рецимо њихови родитељи, рецимо, непознати, да су бебе непознатог поријекла. Оне би могле стећи држављанство БиХ још само у случају ако би се утврдило да су њихови родитељи апатриди - лица без држављанства. Али, колико ми је познато, ништа од тога није случај у њиховој ситуацији, тако да ни они а ни њихови родитељи не могу имати било какве погодности или привилегије због чињенице да су се родили, односно да су стекли дјецу у БиХ", каже Милан Зјајић, помоћник министра цивилних послова, Сектор за држављанство и путне исправе. 

Зјајић појашњава да се за стицање држављанства мора остварити боравак на територији БиХ. За лица у статусу избјеглица или азиланата то је период од пет година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана