Igor Radojičić ličnost godine po izboru Nezavisnih novina

Vedrana Kulaga
Igor Radojičić ličnost godine po izboru Nezavisnih novina

Banjaluka - Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić proglašen je za ličnost godine na tradicionalnoj manifestaciji koju su po 15. put organizovale "Nezavisne novine".

Radojičiću je prestižno priznanje pripalo jer je uspio da pokrene i inicira niz projekata s ciljem da Banjaluka postane prepoznatljiv regionalni centar. Za jednu građevinsku sezonu nova toplana je nikla sa livade, Banjaluka je proglašena evropskim gradom sporta, izgrađeno je više dječijih igrališta, a paralelno sa tim rađeno je na jednom od ključnih prioriteta da grad bude urbanistički uređen.

Radojičić je na manifestaciji "Ličnost godine in memoriam Željko Kopanja 2017" koja održana u hotelu "Bosna" u Banjaluci istakao  mu je izuzetna čast da primi priznanje koje nosi ime njegovog velikog prijatelja, koji je istrajavao u svojim idejama.

- Ova nagrada predstavlja izuzetnu čast za mene i moj tim, kojima zahvaljujem na godini predanog rada. Prvi put ova nagrada ide na lokalni nivo i ovo je veliko priznanje za sve što je pokrenuto u našem gradu u 2017. godini. Od 2018. godine očekujem još više - rekao je Radojičić. kojem je priznanje uručio zamjenik direktora "Nezavisnih novina" Aleksandar Kopanja.

Za ministra godine u RS, glasovima čitalaca "Nezavisnih novina" izabran je ministar pravde Anton Kasipović čija je vodilja vladavina prava kao ključni preduslov za bezbjednost i prosperitet. RS je od kada je Kasipović na čelu Ministarstva pravde dobila nekoliko važnih zakona, a zahvaljujući razumijevanju i snažnoj podršci Evropske komisije izgrađeni su i sanirani objekti za pravosudne institucije.

Najbolji ministar u Savjetu ministara BiH je Semiha Borovac, koja se nalazi na čelu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice. U njenom mandatu su učinjeni iskoraci u zbrinjavanju izbjeglica i raseljenih lica i zatvaranju kolektivnih centara. Titula najboljeg među ministrima u FBiH pripala je ministarki kulture i sporta Zori Dujmović, koja je dala doprinos jačanju ove dvije oblasti kao pokretačima prosperiteta cijele zajednice.

Urednički kolegijum "Nezavisnih novina" odlučio je da nagradu "Jelena Trikić - Majka Hrabrost" za podvig godine ode u ruke Zorana Mijića iz Kozarske Dubice kome sedam ljudi duguje zahvalnost za život. Tokom fudbalske karijere na terenu je spasio tri života, a van njega u raznim situacijama još četiri. Posljednji put je to učinio na Badnje veče 2017, kada je spasio život promrzloj djevojčici koja se izgubila.

Za privrednika godine izabran je generalni direktor banjalučke "Elnos grupe" Dušan Torbica. Grupacija na čijem je čelu svrstala se rame uz rame sa vodećim evropskim i multinacionalnim kompanijama i izvodi visokozahtjevne projekte iz oblasti elektroenergetike u regionu i svijetu.

Novinarsku nagradu "Nikola Guzijan" urednički kolegijum "Nezavisnih novina" dodijelio je novinaru Radio-televizije RS Denisu Bojiću koji je autor dokumentarnih filmova "Djeca" i "Lica Lafore". Dokumentarac "Djeca" na jedinstven i autentičan način predstavlja svjedočenje četiri preživjela roditelja od 36 očeva i majki koji su u otadžbinskom ratu izgubili po troje djece. Film dokumentuje jednu od najvećih i srpskoj javnosti malo poznatih tragedija srpskog naroda u posljednjoj deceniji 20. vijeka. "Lica Lafore" opisuju sudbinu porodice Gajić iz Banjaluke i njihovu nadljudsku borbu za pronalazak lijeka za Laforinu bolest od koje su oboljele njihove dvije kćerke.

Manifestacija od prošle godine nosi naziv "Ličnost godine in memoriam Željko Kopanja" u čast i sjećanje na njenog idejnog tvorca i osnivača "Nezavisnih novina" Željka Kopanju, koji je preminuo 8. avgusta 2016. godine.

- Punih 15 godina pokušavamo da nagradimo one koji su učinili velika djela. Dijalog i pomirenje ostaju naše vodilje, a nagrade su obaveza nagrađenima da nastave da rade istim tempom - izjavila je glavna i odgovorna urednica "Nezavisnih godina" Sandra Gojković-Arbutina.

Manifestacija je kao i ranijih godina okupila političku, ekonomsku i kulturnu elitu iz RS, BiH i regiona.

++++++++++++++++++++++++++++++++++

Radojičić je naglasio da mu je izuzetna čast da primi priznanje koje nosi ime njegovog velikog prijatelja, koji je istrajavao u svojim idejama.

- Ova nagrada predstavlja izuzetnu čast za mene i moj tim, kojima zahvaljujem na godini predanog rada. Prvi put ova nagrada ide na lokalni nivo i ovo je veliko priznanje za sve što je pokrenuto u našem gradu u 2017. godini. Od 2018. godine očekujem još više - rekao je Radojičić.

Dosadašnji pobjednici

Nagrada za ličnost godine do sada je završila u rukama Džonatana Mura, Ćamila Durakovića, Dragana Čovića, Aleksandra Vučića, Mila Đukanovića, Novaka Đokovića, Ive Josipovića i Tanje Fajon. Prestižna nagrada je dodijeljena i Sulejmanu Tihiću, Miroslavu Lajčaku, Miloradu Dodiku, Rafiju Gregorijanu, Mirsadi Prašo i Klifordu Bondu.

Dobitnici nagrada

* Igor Radojičić - ličnost godine

* Anton Kasipović - ministar godine u Vladi RS

* Zora Dujmović - ministar godine u Vladi FBiH

* Semiha Borovac - ministar godine u Savjetu ministara BiH

* Zoran Mijić - podvig godine

* Dušan Torbica - privrednik godine

* Denis Bojić - novinar godine

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana