ИСТРАЖУЈЕМО гдје су највећа, а гдје најмања примања запослених у РС: Термоелектране гарант виших зарада

Драгана Орловић
ИСТРАЖУЈЕМО гдје су највећа, а гдје најмања примања запослених у РС: Термоелектране гарант виших зарада

Бањалука - Највеће просјечне плате у РС током прошле године имали су становници Гацка, Угљевика и Станара, а мјесечно им је на рачуне лијегало више од 1.000 марака, док су најмање, тачније дупло тање коверте примали мјештани Језера, Купреса и Доњег Жабара.

Показали су ово најновији подаци Завода за статистику РС. Према њиховим евиденцијама, у Гацку је тако просјечна нето плата износила 1.083, у Угљевику 1.176, а у најбогатијој општини Станари, ако је судити по просјеку плата, запослени су сваког мјесеца на рачунима имали просјечно 1.210 марака.

С друге стране, просјечна плата у Купресу била је тек 535, у Језеру 569, док су радници Доњег Жабара мјесечно у просјеку примали 571 марку.

Начелник Станара Душан Панић каже да за добре плате њихових становника највише могу захвалити тамошњем Руднику и Термоелектрани, јер од укупно 1.250 запослених, чак 830 их ради у том предузећу.

- Плате запослених у предузећу Рудник и Термоелектрана “Станари” су добре, за наше услове сасвим солидне, тако да њихова примања поправљају цјелокупан просјек општине који држимо посљедњих неколико година - рекао је Панић.

На добар животни стандард становника Станара утиче, како каже Панић, и њихово улагање у капиталне инвестиције.

- Општина Станари 38 одсто свог буџета директно издваја за капиталне инвестиције, као што су путне комуникације, канализација, расвјета, индустријске хале, а само десет одсто буџета иде на лична примања - казао је Панић.

Имајући у виду да су, уз Станаре, радници најбоље плаћени у Гацку и Угљевику, гдје такође постоје термоелектране, закључак је да су та постројења гарант бољег животног стандарда радника у тим општинама.

Начелник Купреса Гојко Шебез каже да ова општина има око 300 становника, а од тог броја тек око 60 је запослених. Низак животни стандард ове изразито неразвијене општине присутан је већ годинама.

- Велики број наших становника, нажалост, одлази, а остаје углавном старија популација. Међутим, на лош просјек плата утиче чињеница и да Купрес нема републичких установа, као ни банкарских и осталих финансијских институција - објашњава Шебез.

Према његовим ријечима, шансу за бољи статус општине и свих запослених виде у шумском ресурсу који имају, односно, када би добили своје шумско газдинство којим би управљали.

- Имамо доста шуме, али она припада Шумском газдинству “Горица” Шипово. Ситуација би нам била сигурно боља када бисмо имали своје шумско газдинство - поручио је Шебез.

Најновији подаци Завода за статистику РС

Највеће просјечне нето плате

Станари - 1.210

Угљевик - 1.176

Гацко - 1.083

 

Најмање просјечне нето плате

Купрес - 535

Језеро - 569

Доњи Жабар - 571

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана