I Ceriću smetaju Njegoš i Kiš

V. Z.
I Ceriću smetaju Njegoš i Kiš

Sarajevo - Predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa i bivši reis-ul-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić podržao je apel bošnjačkih organizacija iz dijaspore da iz školskih programa u regionu budu izbačene knjige "Gorski vijenac" P. P. Njegoša i "Peščanik" Danila Kiša.

Kako je obrazložio, na taj način bi bošnjačka djeca bila pošteđena duševnog bola i opravdanog straha od novog genocida.

Komentarišući ovaj apel, koji je nedavno uputilo nekoliko bošnjačkih organizacija, a koje su djela ova dva književna velikana stavile u istu ravan sa Hitlerovim, Cerić je istakao da bi izbacivanje ovih knjiga iz školskih programa bilo dobar znak da se neće pojaviti neki novi Ratko Mladić koji će se opet, kako je rekao, svetiti Turcima iz Njegoševog "Gorskog vijenca" i Kišovog "Peščanika".

- Njegoš i Kiš su vrhunski poetski i književni umjetnici. Ali, nije li i šejtan, odnosno đavo, takođe vrhunski umjetnik u uljepšavanju zla tako da naivni i prostodušni ljudi ne samo da počnu misliti već počnu i vjerovati da je zlo dobro, da je laž istina - istakao je Cerić.

U akademskoj zajednici Republike Srpske i Crne Gore ove zahtjeve, ali i navedena obrazloženja, nazvali su zlonamjernim banalizovanjem književnih tekstova, ali i veličina poput Njegoša i Kiša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana