Хрватски сабор усвојио Декларацију о положају Хрвата у БиХ

klix.ba
Хрватски сабор усвојио Декларацију о положају Хрвата у БиХ

Загреб - Посланици у Хрватском сабору усвојили су већинским бројем гласова Декларацију о положају Хрвата у Босни и Херцеговини. Декларација је изгласана с 81 гласом "за", четири "суздржана" и 11 "против".

Влада РХ је претходно, на телефонској сједници, дала сагласност за прихватање појединих амандмана на Приједлог декларације Хрватскога сабора о положају хрватског народа у Босни и Херцеговини.

Весна Пусић, саборски посланик ГЛАС-а и бивша министрица ионостаних послова, је током расправе декларацију окарактерисала као став ХДЗ-а БиХ о Босни и Херцеговини. "Задужујући хрватске званичнике да то проводе је директно мијешање у унутрашње ствари Босне и Херцеговине. Три повјереника ЕУ су рекла да је недопустиво такво мијешање Хрватске у унутрашње ствари Босне и Херцеговине", казала је Пусић. Додала је како је такво понашање директно против угледа, утјецаја и интереса Републике Хрватске. "Декларација иде против нашег угледа и против наших интереса. Ко ће Хрватску послије овог узети за озбиљно кад говоре о својим сусједима, а за остале теме нас ианако не узимају за озбиљно", рекла је Пусић. Жељко Рагуж, саборски заступник ХДЗ-а БиХ, истакао је, с друге стране, да је потпуно легитимно мијешати се у прилике у Босни и Херцеговини, будући да се бх. званичници јавно декларишу да желе ићи европским путем. "Република Хрватска треба престати са окретањем главе од Босне и Херцеговине. Република Хрватска је свјесна контекста у којем се налази хрватски народ, треба отварати питања о положају Хрвата у тој земљи", категоричан је био Рагуж. Милорад Пуповац, саборски посланик СДСС-а, казао је да му се не свиђају реакције изабраних чланова Предсјдништва БиХ на своје противкандидате и њихове критике на рачун Хрватске, али да то важи и за другу страну. "Босна и Херцеговина унутар себе треба да расправи ствари које има да расправи. Ми бисмо као земља били кредибилнији када бисмо поступали у властитим оквирима онако како позивамо да се поступа у Босни и Херцеговини", казао је Пуповац. Иван Пернар, саборски заступник Живог зида и СНАГА-е, је цитирао ријечи првог предсједника ХДЗ-а БиХ Стјепана Кљуића који је казао да је Загреб највећи крвник хрватског народа у БиХ, а да их је Сарајево докрајчило - што је други пар рукава. "Неко ће рећи да Загреб није крив за страдање Хрвата у БиХ, а ја ћу рећи одговорно да јесте. Хватска се требала умијешати у прилике у БиХ, али не на овај начин. Србија се требала умијешати у прилике у БиХ, али не на овај начин", казао је Пернар. Анте Бабић, заступник ХДЗ-а, проблематизовао је то што у Босни и Херцеговини нема канала на хрватском језику са сједиштем у Мостару. Расправа посланика у Хрватском сабору о положају Хрвата, одржана 12. децембра, окарактерисана је као полемика између двије кључне категорије: оне који на изборима имају и оне који немају подршку хрватске дијаспоре, како Хрватска третира Хрвате у Босни и Херцеговини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана