Хрватска пробија рокове за градњу моста на Сави

Маријана Миљић
Хрватска пробија рокове за градњу моста на Сави

Бањалука - Хрватска је рок за издавање грађевинске дозволе за градњу моста на ријеци Сави код Градишке помјерила за крај прољећа, иако је раније најављено да ће дозвола бити готова најкасније до половине марта.

На састанку званичника РС, БиХ и Хрватске крајем јуна прошле године у Градишци речено је да ће градња моста на Сави почети до краја 2018. те да ће најкасније до прољећа ове године бити готова грађевинска дозвола и расписан тендер за избор извођача радова. Међутим, у Хрватској сада имају нове рокове.

- "Хрватске цесте" затражиле су измјену локацијске дозволе и ускоро се очекује да ће она бити издата од надлежног министарства. На тендерској документацији раде "Хрватске цасте", заједно са колегама из БиХ и улажу напоре да све буде припремљено и да у објаву крене крајем прољећа ове године, а најкасније до тада биће издата и грађевинска дозвола - казали су у Министарству мора, промета и инфраструктуре Хрватске, гдје нису ни одговорили на питање када се уопште може очекивати градња моста на Сави.

Подсјетили су да су радне групе Хрватске и БиХ у вези са реализацијом овог пројекта редовно састају и сарађују на припреми тендерске документације те да међусобно координишу све активности с циљем што брже реализације пројекта који ће боље саобраћајно повезати погранично подручје двију земаља.

У предузећу "Аутопутеви РС" најавили су да ће 13. марта у Сарајеву радна група настојати да усклади тендерску документацију за градњу моста на Сави.

- Након тога, очекујемо да Хрватска изда грађевинску дозволу и да буде расписан тендер за извођача радова и надзор над радовима - казали су у "Аутопутевима РС".

Прича о изградњи моста на Сави дужине 463 метра траје још од 2004. године, а РС је урадила све што је било у њеној моћи и надлежности да припреми реализацију пројекта. БиХ је већ добила 6,8 милиона евра кроз инвестициони оквир за западни Балкан. Хрватска, осим за пола моста, треба да обезбиједи новац и за изградњу приступне саобраћајнице до чвора Окучани дуге око 9,5 километара, за шта ће јој бити потребно више од 40 милиона евра.

Вриједност пројекта

Пројекат изградње моста на Сави код Градишке са приступним саобраћајницама вриједан је 64 милиона, а вриједност самог моста је 23,2 милиона евра. Овај мост представља саобраћајну жилу куцавицу за РС, а посебно за Градишку. Његовим завршетком аутопут Бањалука - Градишка био би спојен са аутопутом Загреб - Београд, док би Градишка коначно продисала и ријешила се саобраћајног колапса, с обзиром на то да је тренутни прелаз преко Саве смјештен у њеном центру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана