Hrvatska kompanija “Skaut” pokreće sudsko izvršenje presude

Srna
Hrvatska kompanija “Skaut” pokreće sudsko izvršenje presude

Sarajevo - Hrvatska kompanija “Skaut” odlučila je da pokrene izvršenje presude Suda BiH prema kojoj je toj firmi Ministarstvo odbrane BiH dužno da isporuči oružje i municiju u vrijednosti od 20 miliona KM, a podnijela je i krivičnu prijavu protiv ministra odbrane u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Marine Pendeš.

Direktor “Skauta” Milica Buhin rekla je za “Dnevni avaz” da su očekivali da će Ministarstvo odbrane, nakon što je to na tri sudske instance presuđeno, ispoštovati svoje obaveze i manifestovati poštovanje sudske presude kao temelja vladavine prava.

“Nažalost, sve vrijeme imamo samo lažna uvjeravanja da će se tako postupiti, ali nije učinjen nijedan konkretan korak. Zato smo konačno pokrenuli izvršenje putem Suda”, istakla je ona.

Prema njenim riječima, to znači da, ukoliko u skladištima Ministarstva odbrane ne bude dovoljno oružja i municije, onda će “Skaut” svoj dug namiriti sa računa tog ministarstva.

“Ako se opstrukcija nastavi, umjesto isporuke neopotrebnog i zastarjelog naoružanja i municije, BiH će, na kraju, sasvim sigurno morati da plati naknadu štete u milionskom iznosu”, tvrdi Buhinova.

Iz brojnih dopisa koje je “Skaut” upućivao Ministarstvu odbrane jasno je da su iz Ministarstva navodili da je oružje nestalo iz skladišta i da ga nema dovoljno, napominje “Avaz”.

Ministarstvo odbrane BiH nije hrvatskoj firmi “Skaut” isporučilo oružje i municiju po presudi iz decembra 2017. godine, zbog čega je pravosnažno izgubilo sudski spor u vrijednosti od 20 miliona KM koji je pokrenula hrvatska firma jer im nije isporučeno oružje koje su naručili još 2003. i 2004. godine.

Predstavnici “Skauta” ranije su najavili da će tražiti prinudnu naplatu od Ministarstva odbrane, te pokrenuti krivične prijave protiv odgovornih osoba iz tog ministarstva zbog neisporučivanja robe po presudi.

Ministarstvo odbrane BiH potvrdilo je u novembru prošle godine da su dužni da kompaniji “Skaut” iz Zagreba isporuče robu na osnovu pravosnažne presude Suda BiH.

Riječ je o obavezi Ministarstva odbrane koja se odnosi na prodaju viškova naoružanja i municije po nasljeđenim ugovorima entitetskih ministarstava odbrane iz 2003. i 2004. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana