Hrvati ne dolaze na sjednicu Savjeta ministara?

Srna
Hrvati ne dolaze na sjednicu Savjeta ministara?

Sarajevo - Ni današnja sjednica Savjeta ministara neće biti održana "zbog višemjesečnih prevara, manipulacija i otvorenog kršenja dogovora SDA prema hrvatskim kolegama", piše zagrebački "Večernji list" u izdanju za BiH.

List navodi da je ministar finansija Vjekoslav Bevanda na bolovanju, ali da sjednici neće prisustvovati ni druga dva hrvatska člana Savjeta ministara - ministar odbrane Marina Pendeš i pravde Josip Grubeša.

Razlog za dodatno razilaženje bošnjačkih i hrvatskih kolega, saznaje "Večernji list", je to što je ministar civilnih poslova Adil Osmanović, mimo znanja i saglasnosti hrvatske strane, na funkciju sekretara ovog ministarstva, na kojoj je do sada bio hrvatski predstavnik, postavio po svom izboru Biljanu Čamur.

To je, dodaje se, učinjeno uprkos tome što je Bevanda prije petnaestak dana uputio pismo predsjedavajućem Savjeta ministara Denisu Zvizdiću u kojem je naveo 11 stvari u kojima su hrvatski predstavnici oštećeni, kao i zahtjev da na funkcije na kojima su bili hrvatski zvaničnici dođu predstavnici istog naroda.

"Na taj jasan stav Zvizdić se oglušio i iz njegovog kabineta poručeno je da ne mogu uticati na kolege koje čak dolaze iz iste stranke - SDA (Osmanović)", navodi "Večernji list".

Na popisu stvari čije je razrješenje za nastavak normalnog funkcionisanja Savjeta ministara tražio Bevanda jeste i izbor zakonitog zastupnika pri Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

"Uprkos tome što je Sud BiH poništio odluku o imenovanju zastupnika Savjeta ministara pri Sudu za ljudska prava u Strazburu Belme Skalonjić i njenog zamjenika Sandre Malešić, jer je utvrđeno da nisu ispunjavale uslove za te pozicije, u Savjetu ministara se prave da se to nije desilo", podsjeća "Večernji list", dodajući da se nakon poništenja odluke dovode u pitanje sporovi u kojima su učestvovale njih dvije.

U tekstu se navodi da je direktor Agencije za državnu službu Neven Akšamija sa ministrom za ljudska prava i izbjeglice BiH Semihom Borovac (SDA) imenovao Skalonjićevu na tu funkciju kršeći sve procedure, čak i stav Savjeta ministara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana