Храброст и одлучност крче пут до успјеха

Глас Српске
Храброст и одлучност крче пут до успјеха

Бањалука - Припаднице љепшег пола у Републици Српској, крчећи пут до успјеха храброшћу и одлучношћу, извојевале су многе битке и доказале да осим што су добре мајке, супруге и домаћице, могу бити изузетно успјешне и у послу којим се баве.

Рушећи стереотипе да су неки послови резервисани само за мушкарце, многе жене широм РС избориле су се за своје мјесто у привреди, здравству, свијету умјетности, спорта, политике и свим осталим сегментима, па чак и превазишле мушке колеге. 

Градећи каријеру наилазиле су на оспоравање знања и способности од стране јачег пола, али много је и оних којима су управо мушкарци били највећи ослонац на путу ка пословном успјеху.

Међународни дан жена, 8. март, за све њих је важан празник, али, како истичу, пажњу и поштовање заслужују сваког дана у години. Кроз традицију и вријеме, положај жена у Српској није се много промијенио, а успјешне жене истичу да њежнији пол данашњице чека још много посла и да се за своја права саме морају изборити.

Предсједник РС Милорад Додик поручио је да унапређење положаја жена у свим областима остаје заједнички циљ друштва.

- Ово је прилика да се подсјетимо дугогодишњих напора на остваривању друштвених, економских и политичих права жена у свијету, са посебним освртом на достигнуте стандарде у равноправности полова у РС - навео је Додик у честитки припадницама љепшег пола поводом 8. марта.

Предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић поручио је у честитки поводом Међународног дана жена да је улога жена све значајнија у друштву, с обзиром на то да их је све више на руководећим позицијама и да су у многим областима носиоци политичког, економског и друштвеног развоја Српске.

Премијерка РС Жељка Цвијановић, у честитки упућеној дамама, навела је да жене у Српској данас обављају бројне високе и одговорне функције једнако добро као мушкарци, а уједно су и равноправни хранитељи породице.

Директорица Џендер центра Владе РС Мирјана Лукач истакла је да се жене на руководећим функцијама сусрећу са такозваним "стакленим плафоном", који у једном тренутку напредовања у својој каријери не могу превазићи.

- Генерално, мушкарци су на руководећим положајима и у многим другим сегментима и у јавној управи на бољим позицијама, позицијама моћи - истакла је Лукач.

Предсједнице и премијерке

Жене у девет земаља Европе обављају функцију предсједнице или премијерке државе, а и спољну политику Европске уније спроводи жена. И на челу балканских држава и влада у тим земљама су жене, попут премијерке РС Жељке Цвијановић, премијерке Србије Ане Брнабић, као и предсједнице Хрватске Колинде Грабар-Китаровић.

Зденка Гојковић, начелница Клинике за онкологију УКЦ РС

Жене у потпуности у свим областима још немају иста права као мушкарци, без обзира на то што је прошло више од вијека од борбе Кларе Цеткин. Ипак, у мојој бранши не могу рећи да смо неравноправне, јер се жене подједнако запошљавају, а и висина плате је иста.

Кад се осврнем на почетак своје докторске каријере, не знам да ли ми је било тешко да постигнем успјех. Одувијек сам имала циљеве и увијек сам налазила могућности да их остварим. Била бих неискрена када бих рекла да је било опструкција јер сам жена. У академском смислу сам постигла највише титуле, као и у љекарском усавршавању, а на том путу углавном сам имала помоћ колега. Као жена својим највећим успјехом сматрам своју породицу и то што сам поносна бака.

Драгица Ристић, директорица Привредне коморе РС

Када је у питању пословни свијет, одувијек сам се сматрала равноправном, а тако сам и третирана. Ипак, позиција жена условљена је бројним обавезама, јер као мајке у неком периоду морамо одсуствовати с посла да бисмо се посветиле породици. У том периоду каријера мора бити на неки начин у другом плану. То су те разлике. Сматрам да ми ипак имамо срећу што живимо у друштву које је заиста доста равноправно, иако увијек има простора за већу подршку. У животу је важно направити равнотежу између посла и породице, што и јесте мој највећи успјех. Највише сам поносна на своје двоје дјеце, који су основали своје породице.

  

Ана Гајић, најбољи спортиста РС  

Из искуства могу рећи да су у спорту жене равноправне са мушкарцима. До циља подједнако тешко долазе и једни и други. Међутим, у животу успјешним пословним женама је на неки начин теже, јер мимо каријере имају и обавезе које са собом носи улога супруге и мајке.

За титулу најбољег спортисте Српској морала сам се изборити са великом конкуренцијом, како међу женама, тако и међу мушкарцима. Највећи успјех у каријери је заправо сезона 2017. године коју ћу доживотно памтити, јер сам остварила три велика признања: најбоља одбојкашица РС, најбоља спортисткиња РС и најбоља спортисткиња Брчко дистрикта. Уопште у животу, највећим успјехом сматрам то што сам својим резултатима родитеље учинила поносним.

Дивна Аничић, начелница општине Мркоњић Град  

У политичкој каријери успјела сам захваљујући подршци коју су ми пружиле моје колеге, предсједник СНСД-а, чији сам члан, односно Милорад Додик, који је женама увијек пружао прилику. Мислим да сам баш због тога јер сам жена била заштићена на свом путу од разних непријатних ситуација. Сви смо равноправни, само је ствар у томе колико јако нешто желимо. Мислим да није проблем у мушкарцима, већ у нама женама. Недостаје нам више женске солидарности. Сматрам да највећи успјех у каријери још нисам досегла, али је свакако велико постигнуће то што сам трећи пут на изборима изабрана за начелницу општине. У приватном животу пратиле су ме многе недаће, али сам на крају из свега излазила уздигнуте главе.

Сњежана Брезо, аутор документарног филма "Дах живота"  

Сматрам да су мушкарци и жене данас равноправни и нема подјеле послова. И док сам студирала, а и радећи филм "Дах живота", никада нисам доживјела ни неко понижење ни омаловажавање од стране мушких колега. Баш због тога што сам жена осјећала сам потребу да урадим филм "Дах живота". Највећим успјехом сматрам управо то што је овај филм, који је био мој дипломски рад, превазишао то и данас је најнаграђиванији документарни филм у БиХ. Посебно ми је било драго када је филм приказан у Ирској, гдје људи не знају шта се овдје дешавало 1992. године, али су показали изузетно јаке емоције и наградили мој рад и труд првом наградом у конкуренцији 63 филма из цијелог свијета.

Јасминка Кривокућа, директор "Пошта Српске"  

У нашем друштву, па чак и законодавној власти, постоје високообразовани мушкарци, интелектуалци који жене посматрају као ствар, али оптимиста сам и вјерујем да су такви у мањини и да су жене у Српској равноправне. Ствар је до нас жена, свака се мора борити за свој положај у друштву, баш као и мушкарци јер онога који је вриједан и воли радити успјех неће заобићи, без обзира на пол. Сматрам да ми то што сам жена није одмогло у постизању пословног успјеха, иако сам кроз каријеру наилазила на мушкарце који су ми оспоравали знање и способности. На такве људе се никада нисам обазирала и мој мото је "узми живот у своје руке и управљај њим". Мој највећи успјех је што сам готово од почетка каријере на руководећим функцијама, имала сам свега 30 година када сам у бившој Југославији постала руководилац и гдје год сам радила, остваривала сам позитивне резултате. 

Биљана Марковић, директорица "Хемофарма"

Празник 8. март нас подсјећа на револуцинарну борбу за економску и социјалну равноправност жена, зато овај дан има много већи значај од цвијећа и поклона. Подсјетила бих на поруку "челичне даме" Маргарет Тачер: "Ако желиш да се о нечему говори, питај мушкарца, а ако желиш да нешто буде направљено, питај жену." У "Хемофарму" више од половине запослених чине жене, а око 60 одсто њих заузима руководеће позиције. Тако да, са становишта компаније коју водим, жене јесу равноправне и ту се не праве разлике. Мој највећи успјех је мој син, а највећи изазов је успоставити баланс између тога да будеш мајка и пословна жена. Жонглирање између приватног и пословног живота је свакодневица, као и питање колико лоптица могу ухватити. Ипак, на крају дана, сматрам да сам прилично добар жонглер.

Миланка Бабић, професорица на Универзитету Источно Сарајево

Сваки дан је дан жена. Да би жене успјеле у животу, који подразумијева породицу и каријеру, свакодневно морају бити максимално посвећене својим активностима. Жене су у данашњем друштву много оптерећеније и вредније од јачег пола, ако се узме у обзир колико много обавеза и мало времена имају. Не каже стари народ узалуд да је жена стуб породице. Зато бити жена није лако. Упркос томе, кад се погледају нека руководећа мјеста, жене су много мање вредноване од мушкараца. У данашњем друштву жене углавном треба да се много више потруде од мушкараца да би успјеле. Мој највећи успјех у животу је моја кћерка, која ће ових дана постати мајка. 

Слађана Зрнић, глумица у Народном позоришту РС

У послу којим се бавим, када сарађујемо као колега са колегом, поприлично влада равноправност, колеге мушкарци нас поштују и ми поштујемо њих. А негдје смо и шири у погледима, јер истражујемо драмску књижевност, па знамо да постоји нека неправда над женама. Међутим, писци су најчешће мушкарци и врло мало пишу о женама, тако да у драмској књижевности глумице имају мање улога него мушкарци. Међутим, сматрам да у средини у којој живимо нема равноправности међу половима, жене раде много више него прије и апсолутно нису цијењене и поштоване, а ни довољно плаћене. Колико год да сам успјешна у своме послу и колико год се то људима чинило велико, ја сам само срећна што сам здрава и што су људи око мене које волим здрави. 

Биљана Недић, кошаркашица  

Иако не волим форсиране датуме, било да је Дан жена или неки други, сматрам да је данашњи празник добар начин да скренемо пажњу на осјетљиве теме о којима би требало више говорити током цијеле године. Кад је у питању равноправност полова, нисмо прихваћене у оној мјери у којој би требало, али, с друге стране, не бисмо требале форсирати неке ствари само зато што смо жене. Вољела бих да квалитет буде мјерило свих ствари, а не да се дијелимо на мушкарце, жене, са или без проблема и слично. Жене у неким случајевима морају више да се потруде да би успјеле, рецимо у мом случају, јер играм у мушком клубу. Иако су биле мале шансе да се ту истакнем, данас сам једна од бољих, не у реду жена, него мушкараца. Требало ми је много више физичке спремности да их стигнем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана