Хиљаду година постојања епархије Рашко-призренске

Глас Српске
Хиљаду година постојања епархије Рашко-призренске

Призрен - Више епископа Српске православе цркве служило је данас Свету архијерејску лутургију у Саборном храму Светог великомученика и побједоносца Георгија у Призрену поводом обиљежавања хиљаду година постојања Рашко-призренске епархије.

Свету архијерејску литургију служили су Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије, епископи рашко-призренски и косовско-метохијски Теодосије, милешевски Атанасије, брегалнички Марко и умировљени захумско-херцеговачки Атанасије.

Владика Теодосије одликовао је чином презвитера пароха призренског Слободана Ђорића, оца троје дјеце, који већ осам година са породицом живи у Призрену као старјешина храма Светог Ђорђа.

Владика је истакао да отац Ђорић чини све да се у овом саборном храму свакодневно служе Божије службе. “Призренски богослови овдје поју, народ се сабира у граду у коме данас нема православних житеља, свега двадесетак. Али, није моћ у броју него у сили Божијој, нашој служби Богу”, рекао епископ Теодосије.

Он је навео да је прослава хиљаду година од првог помена Призренске епархије велики дан за Епархију, помјесну и васељенску Цркву. Митрополит Амфилохије рекао је да је у хиљаду година Епархије рашко-призренске много оних који су сијали сјеме истине Божије у овој земљи и који су мученичком крвљу, подвизима, молитвама заливали то сјеме, те да због тога није чудо да је уродило дивним плодовима кроз вијекове, саопштено је из Митрополије црногорско-приморске.

“Ако је ова Епископија 1.000 година опстала, опстаће још 1.000 или 2.000 година, ако Бог да, и увијек ће бити народа који ће ту да се клањају живом Богу”, оцијенио је митрополит Амфилохије. Епископ милешевски Атанасије рекао је у свом обраћању да је Косово простор на коме се поново може родити, узрастати и јачати за живот вјечни.

“Нема онога ко је посјетио Косово а да нешто није научио, нема онога који је посјетио Косово, а да се није обновио, препородио, ојачао”, нагласио је владика Атанасије. Он је истакао да је на Косову много тога порушено, али да је владика Теодосије са часним монаштвом и свештенством обновио порушено и наставио да ствара. “Тако ће бити и даље...

Молимо се Богу да нас оснажи да наставимо у оном што је најбоље, да будемо јачи од свих искушења и будемо спремни за она која су пред нама”, рекао је владика Атанасије. Призренска епархија обиљежава 1000 година од њеног првог писаног спомена у првој хрисовуљи византијског цара Василија Друго.

Према првој повељи, која је издата 1019. године, Призренска епархија ушла је у састав Охридске архиепископије. Обиљежавање јубилеја почело је јуче Светом литургијом у манастиру Девич, а настављено Вечерњом службом у Цркви Богородице Љевишке у Призрену која је била сједиште Епархије призренске у првом периоду њеног постојања од 1019. до 1219. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана