Hern: Vašington i Brisel pomažu u nalaženju rješenja za Izborni zakon

Srna
Hern: Vašington i Brisel pomažu u nalaženju rješenja za Izborni zakon

Mostar - Prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH Denis Hern izjavio je danas u Mostaru da međunarodna zajednica, predvođena SAD i EU, preduzima određene napore s ciljem iznalaženja rješenja koja se tiču izmjena Izbornog zakona BiH, a odnose se na grad Mostar.

"Bilo kakvi rezultati do kojih dođu u tom procesu zavisiće od političkih stranaka koje u tome učestvuju. Iskreno, nisam došao ni sa kakvom novom inicijativom ni idejama. Ovo je moja zvanična posjeta, koja je ranije dogovorena", rekao je Hern nakon sastanka sa gradonačelnikom Mostara Ljubom Bešlićem.


Hern se danas u Mostaru sastao i sa predstavnicima kantonalne vlasti i nevladinih organizacija.

On je podsjetio da postoji odluka Ustavnog suda BiH u vezi sa izborima u Mostaru od 2010. godine, te da političke stranke, odnosno Parlamentarna skupština BiH treba da dođe do rješenja koje će obezbijediti sprovođenje presude.

"Nadam se da će doći do napretka u okviru razgovora koji se vode o
izbornim rješenjima. Mislim da je svima jasno da je situacija u Mostaru posebna i da ova situacija predugo traje", naveo je Hern.

On je naveo da u okviru OHR-a nema nikakvih inicijativa, niti razgovora koji bi išli u pravcu nametanja rješenja.

"Mi iz međunarodne zajednice stojimo na raspolaganju bez obzira da li je riječ o organima vlasti na federalnom nivou, na nivou BiH ili na organima vlasti u Mostaru. Tu smo da pružimo informacije i tehničku pomoć, a pronalaženje rješenja je obaveza političkih stranka i Parlamentarne skupštine BiH i mi nećemo učiniti ništa da bismo radili posao koji je njihov", naglasio je Hern.

Bešlić je rekao da je Herna upoznao sa situacijom i problemima u Mostaru zbog nepostojanja Gradskog vijeća i zatražio pomoć u određenim segmentima, poput spomeničke baštine i obnove objekata porušenih u ratu, što je bila obaveza BiH, te za rješavanje funkcionisanja javnih preduzeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana