Херн: Вашингтон и Брисел помажу у налажењу рјешења за Изборни закон

Срна
Херн: Вашингтон и Брисел помажу у налажењу рјешења за Изборни закон

Мостар - Први замјеник високог представника у БиХ Денис Херн изјавио је данас у Мостару да међународна заједница, предвођена САД и ЕУ, предузима одређене напоре с циљем изналажења рјешења која се тичу измјена Изборног закона БиХ, а односе се на град Мостар.

"Било какви резултати до којих дођу у том процесу зависиће од политичких странака које у томе учествују. Искрено, нисам дошао ни са каквом новом иницијативом ни идејама. Ово је моја званична посјета, која је раније договорена", рекао је Херн након састанка са градоначелником Мостара Љубом Бешлићем.


Херн се данас у Мостару састао и са представницима кантоналне власти и невладиних организација.

Он је подсјетио да постоји одлука Уставног суда БиХ у вези са изборима у Мостару од 2010. године, те да политичке странке, односно Парламентарна скупштина БиХ треба да дође до рјешења које ће обезбиједити спровођење пресуде.

"Надам се да ће доћи до напретка у оквиру разговора који се воде о
изборним рјешењима. Мислим да је свима јасно да је ситуација у Мостару посебна и да ова ситуација предуго траје", навео је Херн.

Он је навео да у оквиру ОХР-а нема никаквих иницијатива, нити разговора који би ишли у правцу наметања рјешења.

"Ми из међународне заједнице стојимо на располагању без обзира да ли је ријеч о органима власти на федералном нивоу, на нивоу БиХ или на органима власти у Мостару. Ту смо да пружимо информације и техничку помоћ, а проналажење рјешења је обавеза политичких странка и Парламентарне скупштине БиХ и ми нећемо учинити ништа да бисмо радили посао који је њихов", нагласио је Херн.

Бешлић је рекао да је Херна упознао са ситуацијом и проблемима у Мостару због непостојања Градског вијећа и затражио помоћ у одређеним сегментима, попут споменичке баштине и обнове објеката порушених у рату, што је била обавеза БиХ, те за рјешавање функционисања јавних предузећа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана