Helikopteri OS BiH trebaju hitan remont

ATV
Helikopteri OS BiH trebaju hitan remont

Helikopteri Oružanih snaga Bosne i Hercegovine trebaju hitan remont jer su stari i po nekoliko decenija a trenutno je operativno samo osam.

Zato, ukoliko dođe do požara, ili potrebe da se iz bilo kog razloga spasavaju ljudi, na njih ne možemo da računamo, upozorio je, nedavno, srpski član Predsjedništva Mladen Ivanić.

Nije problem da se remontuju, ali to treba da radi firma koja ih je proizvela, poručuje Dušanka Majkić, član parlamentarne Komisije za odbranu. Kaže da je taj posao trebalo da se uradi prije nekoliko godina ali da ima problema.

"Oružane snage imaju namjeru da poprave određen broj helikoptera, ali na raspisane tendere javlja se i favorizuje firma koja nema sertifikat za taj posao. Dakle, to bi najbolje uradila firma koja je i proizvela helikoptere, ali očigledno  imaju signal da takvoj – ruskoj firmi ne mogu dati narudžbu”, kaže Dušanka Majkić iz Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH.

Problem bi mogla da riješi kupovina dva helikoptera sa opremom za gašenje požara što je podržao Savjet ministara krajem decembra ali nisu predstavnici Srpske u Fiskalnom savjetu BiH koji su se usprotivili odluci o nabavci helikoptera vrijednih 65 miliona maraka. Ranije je Majkićeva poručila da bi institucije BiH trebalo da se finansiraju sa onoliko sredstava koliki su im troškovi i da, bez obzira koliko su helikopteri potrebni, ne bi trebalo probijati budžetski okvir. Zbog starosti helikoptera Savjet ministara BiH je usvojio Odluku o odobravanju višegodišnjeg projekta teškog 300 miliona maraka.

"To podrazumijeva remont i nabavku novih helikoptera. Savjet je donio Odluku o projektu nabavke helikoptera za Ministarstvo obrane vrijednosti od 65 miliona KM. Projekat treba biti  realizovan do 2021. godine, uz finansijsku pomoć Vlade SAD-a na bazi potpisanog sporazuma između dvije države”, ističu u Ministarstvu odbrane BiH.

Za 12 helikoptera remont nije isplativ pa će biti rashodovani. Problem bi, kaže vojni povjerenik, trebalo što prije riješiti.

"Oružane snage tu pomoć ne mogu pružati bez helikoptera, bar je to praksa pokazala. S aspekta bezbjednosti letenja i zaštite ljudskih prava, ja sam imao par pritužbi u dosadašnjoj praksi da su se profesionalna vojna lica, pripadnici vazdušnih,  zračnih snaga, žalili na nedostatak materijalnih i tehničkih sredstava”, rekao je Boško Šiljegović, parlamentarni vojni povjerenik BiH.

U Helikopterskom servisu Republike Srpske zasad se ne žale. Kažu da imaju dva ispravna helikoptera i da u mamu dobijaju još jedan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana