Хашко тужилаштво се противи пуштању Младића на лијечење

Танјуг
Хашко тужилаштво се противи пуштању Младића на лијечење

Хаг - Хашко тужилаштво успротивило се данас захтјеву одбране Ратка Младића да му се одобри пуштање на привремену слободу ради лијечења у Србији, јер сматра да се ризик од његовог бекства повећао након изрицања првостепене пресуде којом је у новмебру осуђен на доживотни затвор.

У допису Механизму (који је наслиједио Хашки трибунал) тужилаштво је затражило од жалбеног вијећа да одбије тај захтјев Младићевих бранилаца као неоснован и неаругментован.

Према ставу тужилаштва, Младић није аргументовао да би се вратио у хашки притвор по окончању привременог пуштања на слободу.

Такође није, како сматра тужилашто, доказао да постоје ''посебне околности'' у вези с његовим здравственим стањем које би оправале пуштање на привремену слободу послије изрицања пресуде.

Младић није конкретно навео коју терапију захтијева, нити зашто му адекватна медицинска њега није доступна у Холандији, навело је тужиаштво .

Тужилаштво је подсјетило да су раније и расправно и жалбено вијеће Хашког трибунала није усвојило овај захтјев Младићеве одбране буде пуштен ради лијечења у Руској Федерацији, као ни у Србији.

Почетком октобра Влада Србије је дала гаранције за Младићево пуштање на привремену слободу ради лијечења, а на захтјев Младићеве породице и бранилаца, међутим Трибунал том захтјеву није удовољио.

Хашки триунал је Младић 22. новембра првостепеном пресудом осудио на доживотни затвор због злочина у БИХ, а очекује га другостепени поступак пред Механизмом по жалби коју је најавила његова одбрана.

У притвору Хашког трибунала је од маја 2012, пошто је ухапшен након скоро 12 година скривања.

Његова породица и адвокати непредикно апелују да му се одобри лијечење на слободи јер у притворској јединици у Хагу нема адекватну негу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана