Haška matrica protiv istine

Goran Maunaga, Svjetlana Šurlan
Haška matrica protiv istine

Banjaluka - Haški tribunal izreći će danas prvostepenu presudu ratnom komandantu Glavnog štaba Vojske RS generalu Ratku Mladiću kojeg optužnica u 15 tačaka tereti za ratne zločine, a zvaničnici RS i advokati naglašavaju da je odluka odavno donesena na osnovu politike, a ne prava zbog čega ne očekuju pozitivan rasplet.

Predsjednik RS Milorad Dodik kazao je juče da će presuda vjerovatno biti u okviru koji je do sada viđen kad je u pitanju presuđivanje Srbima u Hagu.

- Mladić ostaje legenda u srpskom narodu, čovjek koji je profesionalne i ljudske sposobnosti dao za odbranu naše slobode. Komandovao je vojskom koja je branila slobodu ovog naroda i stvorila Srpsku - istakao je Dodik i dodao da će mit o Mladiću biti samo ojačan negativnom presudom suda u Hagu.

Premijerka RS Željka Cvijanović kaže da je najvažnije da Srpska nastavi da postoji i da razumije svoju prošlost.

- Haški tribunal donosi tipske, političke presude koje su sinhronizovane između međunarodnog i pravosuđa na nivou BiH s ciljem da pokažu da su u BiH jedni samo crni, a jedni samo bijeli. Ne može se biti optimističan znajući tu matricu - navela je Cvijanovićeva i ocijenila da je Haški tribunal međunarodna prevara, velika i neozbiljna priča.
Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač rekao je da će presuda biti politička i nepravedna.

- General Mladić će zauvijek biti srpski heroj jer znamo da on nije ratni zločinac - rekao je Lukač.

Šef tima odbrane Branko Lukić kaže da Mladić izricanje presude dočekuje znatno pogoršanog zdravstvenog stanja.

- Ljekarima nije dozvoljeno da ga pregledaju, a odbrana je tokom celog postupka imala drugačiji tretman od tužilaštva. Suđenje generalu nije bilo fer iz više razloga - rekao je Lukić.

Haški tribunal je podigao prvu optužnicu protiv Mladića 25. jula 1995, a drugu već 14. novembra iste godine. Optužnicu je izmijenio 2002. godine kada je smanjen broj optužbi, ali su ostale najteže.

Mladić je nakon 16 godina potrage uhapšen 26. maja u Lazarevu kod Zrenjanina. Suđenje je počelo u maju 2012, a okončano 15. decembra 2016. godine.

Policija garantuje bezbjednost

Dragan Lukač je kazao da ne očekuje narušavanje javnog reda i mira u RS zbog izricanja presude u Hagu.

- MUP RS, u skladu sa svojim ovlašćenjima, sprovodi sve mjere na zaštiti javnog reda i mira - kazao je Lukač.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana