Hajka na srpske novinarke u Sarajevu

Darko Momić
Hajka na srpske novinarke u Sarajevu

Banjaluka - Sarajevski mediji, uz pratnju brojnih ekstremista na društvenim mrežama, u protekla dva dana pokrenuli su hajku i neviđen medijski linč novinarke BHRT-a Svjetlane Topalić i Srba zaposlenih na ovom javnom servisu zato što su putem društvenih mreža čestitali Dan Republike - 9. januar

Svjetlana Topalić, koja na BHRT-u radi od njegovog formiranja, našla se na meti nakon što je na svom “Tviter” profilu objavila tvit: “Srećan ti rođendan, Republiko.” Identičnu poruku na “Fejsbuku” postavila je i direktorica BH radija Pejka Medić, koja se kao i Topalićeva odmah našla na meti “kolega” iz federalnih medija i korisnika mreža.

Izvjesni Mirsad Mulaosmanović napisao je na “Fejsbuku” da “treba otići pred RTV i j... mater, istjerat govna četnička”, a na njegovu objavu nadovezao se Safet Murić sa “jedino to djeluje, provjeriti koja su njihova auta i zapaliti na parkingu majku im četničku j...”

Svjetlana Topalić kaže za “Glas Srpske” da se ne plaši nikakvih prijetnji i da će nastaviti normalno da dolazi na posao, zato što apsolutno nikoga nije uvrijedila onim što je objavila na “Tviteru”.

- Jednostavno ne mogu da shvatim da neko može ovako da reaguje i da upućuje najstrašnije uvrede i prijetnje. Nikoga nisam uvrijedila, nikoga nisam provocirala, nikome nisam ništa osporavala i zato je sve ovo što je uslijedilo i što se dešava još strašnije - kaže Topalićeva.

Pejka Medić, koja je nekoliko puta do sada bila na udaru i medija iz FBiH i pomračenih umova na društvenim mrežama, kaže da je oguglala na prijetnje i psovke, ali da nikada neće pokleknuti pred neprijateljima Republike Srpske.

- Želim još jednom da čestitam Dan Republike svim njenim građanima i izrazim zadovoljstvo što je Republike Srpska dostojanstveno obilježila još jedan rođendan. Oni koji ne mogu da sakriju svoju mržnju prema Srpskoj samo bude srpski inat i tjeraju na jedinstvo i odbranu Republike - kaže Medićeva.

Prijetnje i poruke mržnje Svjetlani Topalić osudila je i generalni sekretar Udruženja BH novinari Borka Rudić. S druge strane, Poslovodni odbor BHRT-a juče je poslao saopštenje.

- BHRT će, u skladu s postojećim internim aktima koja propisuju ponašanje i istupe zaposlenika na društvenim mrežama, ispitati sve činjenice vezane za objave naših uposlenika na privatnim profilima društvenih mreža, a povodom obilježavanja osporavanog Dana RS - navodi se u saopštenju.

Urednik Informativnog programa BHRT-a Marko Radoja rekao je juče za “Glas Srpske” da je na godišnjem odmoru, ali da u potpunosti podržava svoje koleginice Svjetlanu Topalić i Pejku Medić.

- Nijedna od njih nije uradila ništa ni uvredljivo, ni nezakonito i neshvatljiva mi je hajka koja je pokrenuta protiv njih - kratko je rekao Radoja.

Na udaru i kapiten Zvijezde

 

Kapiten fudbalskog kluba Zvijezda iz Gradačca Dejan Popović nalazi se pred otkazom iz kluba zato što je na društvenim mrežama čestitao Dan Republike Srpske.

- Njegova poruka ne predstavlja osobine sportiste koji bi trebao nositi dres našeg kluba i biti uzor našim mladim igračima. Stoga će Upravni odbor veoma brzo donijeti konačnu odluku o budućnosti ovog igrača - navedeno je u saopštenju ovog federalnog prvoligaša.

Popović kaže da Upravni odbor još nije donio nikakvu odluku, ali da mu nije bila namjera nikoga da uvrijedi.

- Žao mi je što je to sve tako ispalo i opet ponavljam, nisam imao namjeru da bilo koga uvrijedim, jer ja samo volim svoje i poštujem tuđe - kaže Popović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana