HDZ-ov odgovor na opstrukcije iz SDA

Željka Domazet
HDZ-ov odgovor na opstrukcije iz SDA

Sarajevo - Zbog nedolaska ministara iz reda hrvatskog naroda ni juče nije održana sjednica Savjeta ministara, a predsjedavajući Denis Zvizdić nije dao konkretno obrazloženje zbog čega je to urađeno.

Niko od ministara i savjetnika za medije iz Službe za informisanje Savjeta ministara nije ovo odgađanje sjednice povezao s političkim razlozima iako su se u hrvatskim medijima pojavile informacije da predsjedavajući, koji je iz SDA, već mjesecima nije stavio na dnevni red tačke na kojima insistiraju ministri iz HDZ-a BiH.

Izlazeći iz sale u kojoj je trebalo da bude održana sjednica, ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić rekao je kratko da zbog odsustva troje hrvatskih ministara nije postojala poslovnička mogućnost za njeno održavanje.

Kako "Glas Srpske" saznaje u Savjetu ministara BiH, među brojnim razlozima za nezadovoljstvo HDZ-a je Zvizdićevo opstruisanje da sprovede odluke poput  odobravanja sredstava Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova u Mostaru.

Ovu odluku Zvizdić mjesecima nije želio da potpiše, čime je onemogućen prijem novih policijskih službenika, u prvom redu za Graničnu policiju, zbog čega su u jeku migrantske krize za ispomoć na granici bili angažovani pripadnici MUP-a Republike Srpske.

Osim toga, razlozi su i mnogobrojne opstrukcije i prolongiranje realizacije odluka koje je donio Savjet ministara. Kako saznajemo, problemi u Savjetu ministara su i način imenovanja agenta pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, zatim imenovanje sekretara Ministarstva civilnih poslova, raspodjela grant sredstava na javnim pozivima za oblast kulture, sporta i inovatora, te davanje saglasnosti za nova zapošljavanja.

Ni pored brojnih pokušaja novinari juče nisu dobili komentar Zvizdića niti njegove savjetnice za medije Amele Mulavdić.

Poslato je saopštenje u kojem se navodi da sjednici nisu prisustvovali ministri hrvatske nacionalnosti koji su ranije najavili odsustvo, te ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Igor Crnadak.

- Savjet ministara BiH je na telefonskoj sjednici, održanoj u utorak, 16. oktobra, usvojio dvije tačke: informaciju o održavanju trećeg sastanka Pododbora za trgovinu, industriju, carinu i oporezivanje između EU i BiH, zakazanog za 18. oktobar u Briselu, i informaciju o održavanju trećeg sastanka Pododbora za poljoprivredu i ribarstvo između EU i BiH, koji će biti održan 25. oktobra, takođe u Briselu - navodi se u saopštenju.

Sjednica Savjeta ministara drugi put zaredom nije održana, jer je i prethodni put, 10. oktobra, otkazana zbog najave ministara iz reda hrvatskog naroda da neće prisustvovati.

Na dnevnom redu sjednice, između ostalog, nalazio se prijedlog odluke o izdavanju garancije BiH po ugovoru o zajmu za koridor 5C u Republici Srpskoj između Javnog preduzeća "Autoputevi Republike Srpske" i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Mektić i Šarović

Kako saznaje "Glas Srpske", Zvizdić je imao namjeru da održi sjednicu i bez hrvatskih ministara, ali na insistiranje ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića sjednica nije održana.

Na početak sjednice je došao Dragan Mektić i kako od srpskih ministara nije bilo nikoga osim njega, pozvali su Šarovića koji je sa zakašnjenjem došao i rekao da "nije korektno da se sjednica drži bez hrvatskih ministara".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana