Grupa poslanika sudom vraća “bijeli hljeb”

Svjetlana Šurlan
Grupa poslanika sudom vraća “bijeli hljeb”

Banjaluka - Nekoliko poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta BiH odlučilo je da kraj mandata iskoristi za to da u Ustavnom sudu BiH ospori ukidanje “bijelog hljeba”.

“Bijeli hljeb” je naknada za izabrane i imenovane zvaničnike nakon prestanka javne funkcije, odnosno pravo na platu godinu po isteku mandata. Savjet ministara BiH u aprilu prošle godine je van snage stavio odluku o ostvarivanju ovog prava za funkcionere u vlasti na nivou BiH, nakon što su, po usvajanju u Parlamentu BiH, na snagu stupile izmjene Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, kojim im je ovo pravo ukinuto.

Poslanik NDP-a Momčilo Novaković, sa nekoliko drugih poslanika, odlučio je da pokrene proceduru vraćanja “bijelog hljeba”, a prikupljanje potpisa poslanika za upućivanje apelacije Ustavnom sudu BiH i osporavanje izmjena Zakona, saznaje “Glas Srpske”, već je u toku.

Poslanici su dobili pozitivan stav nekoliko pravnika, među kojim i mišljenje jednog sudije Ustavnog suda BiH koji im je rekao da ima osnova da ospore ukidanje “bijelog hljeba”. Uporište nalaze u činjenici da je Ustavom BiH propisano da u toku mandata ne mogu biti smanjivana primanja poslanika.

Novaković je potvrdio da je sa nekoliko poslanika razgovarao na temu upućivanja apelacije Ustavnom sudu.

- Ne skupljam potpise, razgovarao sam sa kolegama koji misle da je to u suprotnosti sa Ustavom i još ne postoji odluka hoće li se predati apelacija ili neće. Dali smo to pravnim stručnjacima da vide ima li za to uporišta ili ne. Ako nema, nećemo se s tim igrati. Ako kažu da to nije u skladu s Ustavom, onda ćemo vjerovatno ići s apelacijom - istakao je Novaković. Dodao je da u Ustavu piše da se u toku mandata ne mogu smanjivati primanja, ali da je neophodno tumačenje da li je “bijeli hljeb” sastavni dio mandata.

- Treba 11 poslanika da bude za da bi se predala apelacija. To nije moja ideja, već drugih, ja sam se uključio - rekao je Novaković. Nije želio da kaže ko još podržava vraćanje “bijelog hljeba”.

- Nismo ni pokušavali razgovarati o potpisima, dok vidimo ima li osnova. Mišljenje pravnika trebalo bi da bude do kraja maja - kazao je Novaković.

Ističe da je on za vraćanje “bijelog hljeba”, a to objašnjava time da je u pripremi novi zakon o sukobu interesa koji propisuje da poslanik ne može raditi ni u privatnom sektoru, ako je u toku mandata donio zakon koji se odnosi na taj sektor. Iako takav zakon nije usvojen, on kaže da je siguran da će biti usvojen u iduća dva mjeseca, jer je veliki pritisak međunarodne zajednice i nevladinih organizacija.

- Ako bude usvojen, onda će poslanici zaista biti u teškoj situaciji jer bukvalno neće moći da rade nigdje 12 mjeseci, a neke poslove ni 24 mjeseca nakon isteka mandata. Ne možemo poslanika ostaviti na ulici, čovjek mora dobiti pravo na rad, pravo na egzistenciju - istakao je Novaković.

Na pitanje ima li podršku poslanika HDZ-a BiH, on kaže da njihova podrška nije isključena, s obzirom na to da su bili protiv kada je “bijeli hljeb” ukidan.

Zamjenik predsjedavajućeg Kluba poslanika SNSD-a Lazar Prodanović kaže da on ne bi potpisao apelaciju, ali da razumije one koji bi.

- To bi izazvalo negativan stav javnosti. Moramo imati dovoljan stepen osjetljivosti. Dugo godina se bavim javnim poslovima i uvijek sam smatrao da ne treba da budem u bilo kojem smislu privilegovan. Takva inicijativa u ovom trenutku nije etički potez, mada svako ima pravo da nešto osporava i traži stav suda. Treba zakonom o sukobu interesa riješiti ta pitanja, ali kako god to objašnjavali, javnost i ljudi koji imaju po nekoliko puta niža primanja, teško to mogu blagonaklono primiti - naglasio je Prodanović.

Zamjenik predsjedavajućeg Kluba poslanika SDP-a Saša Magazinović je rekao da svoj potpis neće staviti na apelaciju i da je glasanjem za ukidanje “bijelog hljeba” rekao šta misli.

- Mi u SDP-u smo podržali uštede i nekoliko puta bili i predlagači istih, time smo najbolje demonstrirali svoj stav - rekao je Magazinović.

Predsjedavajuća Kluba poslanika SDS-a, u kojem djeluje Novaković, Aleksandra Pandurević nije odgovarala na pozive “Glasa Srpske”, kao ni na poruke o ovom pitanju.

Ni predsjedavajući Kluba poslanika HDZ-a Nikola Lovrinović nije se javljao na telefon.

Centri civilnih inicijativa (CCI) u Izvještaju o monitoringu rada Parlamenta BiH za 2017. godinu naveli su da su nakon ukidanja “bijelog hljeba” postignute dodatne uštede u budžetu institucija BiH koje su izuzetno značajne.

- Ukidanje “bijelog hljeba” je bila jedna od višegodišnjih preporuka CCI-a Svi poslanici i delegati, koji su podnijeli zahtjev nakon isteka mandata, imali su pravo na punu platu u trajanju od 12 mjeseci, takozvani “bijeli hljeb”, što im je donosilo dodatnu zaradu nakon isteka mandata od oko 40.000 - 50.000 KM - naveli su u CCI.

Primanja članova oba doma Parlament  kreću se u rasponu od 4.800 do 6.500 maraka.

Nemoralno vraćanje “bijelog hljeba”

Predsjednik Fondacije CPI - Centra za zastupanje građanskih interesa Zoran Ivančić rekao je da je poznato da se u institucijama nedomaćinski ponaša prema javnom novcu.

- Prateći devet godina javnu potrošnju, vidimo da šteta nije samo u isplati “bijelog hljeba”, već u svim troškovima neefikasne države. Vraćanje “bijelog hljeba” je svakako nemoralno i narod to treba da prepozna i kazni na izborima - rekao je Ivančić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana