Градоначелници Београда, Загреба и Сарајева први пут заједно о сарадњи

Танјуг
Градоначелници Београда, Загреба и Сарајева први пут заједно о сарадњи

Сарајево - У Сарајеву су се први пут данас састали градоначелници тог града те Београда и Загреба, а разговарали су о унапређењу сарадње три престонице.

Градоначелници Сарајева, Београда и Загреба - Абдулах Скака, Зоран Радојичић и Милан Бандић су након састанка истакли значај овог сусрета, те да су се договорили да се три престонице повежу у заједничку туристичку руту.

Градоначелник Београда Зоран Радојичић казао је да су се на заједничком састанку сложили да је сарадња између Београда, Сарајева и Загреба веома важна за све.

"Стабилност и ред су значајни за све нас, а у складу с тим ћемо даље радити и усмеравати наше напоре да се нађу решења која ће дугорочно омогућити свима да живе у благостању", казао је Радојичић.

Сложили смо се, казао је, да је развој у свим областима, као што је туризам, култура, привреда или спорт, подједнако важан за све нас.

"Желим да пошаљем поруку да је стабилност и мир у региону изузетно значајан за све нас и да ће на крају сваки грађанин осетити побољшање", казао је Радојичић.

Први човјек Загреба Милан Бандић је новинарима након састанка рекао да сви очекују да се шири добра вибрација и да у тој сарадњи људи проналазе срећу за бољи живот.

"То је наш циљ. Свих 19 година сам се трудио да истрајем на томе", истакао је Бандић и најавио да ће се београдским и сарајевским колегама састати и прије наредне трилатерале.

Вријеме је, казао је, да Загреб и Београд нешто конкретно потпишу.

"Ми треба то заједно да урадимо. То треба да буде наша мисија. Синоћ смо имали добру вечеру на којој смо разговарали, мислим да то треба чешће да радимо", навео је Бандић.

Према његовим ријечима, оно што је заједничко трима престоницама су "прекрасни људи" који очекују више сарађе и бољи живот у сва три града. Домаћин овог сусрета Абдулах Скака је истакао да је стабилност главних градова три државе предуслов и за стабилност БиХ, Србије и Хрватске.

Разговарало се, каже, о туристичкој рути коју ће заједно формирати с туристичким заједницама, с циљем да главни градови буду повезани у заједничку дестинацију.

"Позвао сам градоначелнике да буду дио и нашег великог пројекта, а то су зимске олимпијске игре за младе, које ће бити одржане 2019. године, а које реализујемо заједно с градом Источно Сарајево", рекао је Скака.

Додао је да Сарајево, Загреб и Београд биљеже раст туриста, а туристичко повезивање би продужило боравак туриста на овим просторима, посебно оних који долазе са далеког истока.

"Наше туристичке заједнице ће јасно направити планове, а верујем да ћемо на састанку у Београду крајем године на самиту градоначелника потписати такав документ", казао је Скака.

Наредна трилатерала, најавили су, биће одржана у Загребу, а затим у Београду, градоначелници су изразили жељу да овакви сусрету постану традиционални, а како се могло чути први људи Београда и Загреба срешће се на концерту групе "2 Целлос" на Калемегданској тврђави 8. септембра.

На кафици на "Слатком ћошету"

Градоначелници Сарајева, Загреба и Београда - Абдулах Скака, Милан Бандић и Зоран Радојичић, након првог трилатералног радног састанка и обраћања медијима, упутили су се у лагану шетњу староградским језгром Сарајева.

Они су на "Слатком ћошету" попили кафу, а градоначелник Загреба је мимо проткола ушао у продавницу обуће у потрази за популарним "старкама".

Делегације су, преноси портал klix.ba, уживале у угодном дану док су их пролазници поздрављали.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана