Грађани траже измјештање мигрантских центара из Бихаћа

Срна
Грађани траже измјештање мигрантских центара из Бихаћа

Бихаћ - Грађани Бихаћа одржали су вечерас, по четврти пут, мирне протесте захтијевајући измјештање мигрантских центара ван града, као и ограничено кретање миграната по граду.

Они су апеловали на власти БиХ да преузму дио терета и бриге за мигрантску кризу у Унско-санском кантону.

Организатори протеста траже да се заустави долазак миграната, као и да се они измјесте из центра града најкасније до марта 2019. године.

Један од организатора протеста Сеј Рамић каже да су грађани незадовољни тренутним ангажманом Међународне организације за миграције.

"Не желимо од њих неефикасност и нетранспарентност, него помоћ у складу са законима ЕУ. Нигдје се у Европи не формирају привремени прихватни центри унутар 20 километара од границе са ЕУ, осим у Бихаћу и Великој Кладуши", рекао је Рамић.

Организатори поручују да Унско-сански кантон нема могућности да адекватно смјести мигранте и да се, осим Бихаћа и Велике Кладуше, гдје је мигрантска криза већ кулминирала, на удару однедавно нашла и Босанска Крупа, пренијели су федерални медији.

Они истичу да је све је то довело до забринутости за властиту сигурност, те поручују да грађани не желе да прихватни центри буду Ђачки дом и "Бира" у Бихаћу.

Према његовим ријечима, мигранти се понашају слободно, ходају градом, чине кривична дјела, а не за се ни ко су.

Грађани Бихаћа поново су апеловали на Министарство безбједности БиХ и на све друге институције БиХ да се максимално заштити граница, како би се ситуација са мигрантима у Унско-санском кантону могла ставити под контролу.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана