Građani frustrirani zbog predugog čekanja na njemačku vizu

nezavisne.com
Građani frustrirani zbog predugog čekanja na njemačku vizu

Sarajevo - Na izdavanje njemačkih radnih viza čeka se više od godinu dana, dok se na izdavanje viza za spajanje porodica čeka više od pola godine, potvrdili su u Ambasadi Njemačke u Sarajevu za “Nezavisne”.

Po svemu sudeći, dok ne bude usvojen novi zakon o doseljavanju stranaca, što bi, kako su nam rekli u njemačkoj ambasadi, trebalo da se desi početkom 2020, ovakvo stanje ostaće isto i neće biti moguće ubrzavanje termina za dobijanje viza. Zbog dugog čekanja na termin, a samim tim na dobijanje radne vize, građani BiH su frustrirani.

Ono što je sada sigurno je da će kvalifikovana radna snaga za koju nije moguće naći adekvatne radnike u Njemačkoj vjerovatno lakše do viza, dok je i dalje neizvjesno kako će pomenuti zakon tretirati ono što se definiše kao nekvalifikovana radna snaga, u koju spada i većina bh. državljana koji žele do posla u toj zemlji. Inače, kvalifikovana radna snaga iz država koje nisu članice EU ni dosad nije imala problema s pronalaženjem posla u Njemačkoj, najčešće putem programa plave karte.

U Ambasadi kažu da se trude da čekanje bude što kraće i da s tim u vezi otvaraju maksimalan broj mogućih termina, a da se u slučaju opravdanih i obrazloženih humanitarnih ili zdravstvenih razloga mogu zakazati i prijevremeni termini.

Dalje, ističu da aplikanti mogu sebi značajno olakšati čekanje na termin izbjegavanjem pogrešnih unosa i zakazivanja višestrukih termina, jer bi im prethodni termini mogli biti poništeni, kao i da ne koriste usluge agencija, poput ambasada.info, za koje tvrde da im ne mogu niti ubrzati termine niti uticati na postupak dobijanja vize.

Kada se radi o izdavanju viza za zaposlenje, objašnjeno nam je da se aplikanti uglavnom svrstavaju prema članovima II ili XXVI Uredbe o zapošljavanju stranaca Saveznog ministarstva za rad i socijalnu zaštitu Njemačke.

U član II potpadaju aplikanti za plavu kartu, kao i zanimanja koja su u Njemačkoj ocijenjena deficitarnim, poput njegovatelja, i za njih su termini u principu kraći.

Svi ostali potpadaju pod član XXVI stav 2, koji se odnosi na državljane BiH, Albanije, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije po kojem se do 2020. u Njemačkoj mogu zaposliti ukoliko nađu poslodavca u toj zemlji koji ih je voljan zaposliti na bilo kojem radnom mjestu.

“Odobrenje za zapošljavanje može biti izdano samo u slučaju kada je zahtjev podnesen kod nadležne njemačke diplomatske ustanove u matičnoj državi. Odobrenje ne može biti izdano osobama koje su u 24 mjeseca prije podnošenja zahtjeva ostvarivale korist od sredstava u skladu sa Zakonom o azilu”, navedeno je u ovom članu.

U Ambasadi, takođe, ističu da je važno da građani znaju da je izdavanje termina besplatno i da ne nasjedaju na oglase koji nude posredovanje. Takođe, kako navode, važno je da ljudi izaberu pravu kategoriju, kako ne bi došli u situaciju da im nakon godinu dana čekanja bude otkazan termin zbog pogrešne kategorizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana