Građani Hrvatske u BiH 26. maja mogu glasati za članove Evropskog parlamenta iz Hrvatske

Glas Srpske
Građani Hrvatske u BiH 26. maja mogu glasati za članove Evropskog parlamenta iz Hrvatske

Zagreb – Građani Hrvatske koji žive u BiH moći će 26. maja glasati u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u BiH na izborima za članove u Evropskom parlamentu iz ove države.

U Bosni i Hercegovini izbori će se održati u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava na ukupno 40 biračkih mjesta i to:

- Ambasada Republike Hrvatske u Sarajevu – osam (8) biračkih mjesta na adresi: Srednja ekonomska škola, Zmaja od Bosne 39, Sarajevo

- Generalni konzulat Republike Hrvatske u Mostaru – petnaest (15) biračkih mjesta na adresama: OŠ Petra Bakule, Ulica kralja Tomislava 9, Mostar i Gimnazija Fra Grge Martića, Ulica kralja Tomislava 9A, Mostar

- Generalni konzulat Republike Hrvatske u Banjaluci – jedno (1) biračko mjesto na adresi: Milana Kranovića 1, Banja Luka

- Generalni konzulat Republike Hrvatske u Tuzli – dva (2) biračka mjesta na adresi: Kazan Mahala 1, Tuzla

- Konzulat Republike Hrvatske u Livnu – četiri (4) biračka mjesta na adresi: Osnovna škola „Ivan Goran Kovačić“ , Župana Želimira 25, Livno

- Konzulat Republike Hrvatske u Vitezu – deset (10) biračkih mjesta na adresi: Osnovna škola „Vitez“, Vitez, Ulica Josipa Kuravije br. 2.

Ambasada Hrvatske u BiH poziva sve hrvatski državljane koji žele glasati na biračkim mjestima u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini na prethodnu/aktivnu registraciju birača.

Rok do kojeg birači mogu podnositi zahtjeve za upis, dopunu ili ispravak registra birača je srijeda 15. maj.

Uslovi za ostvarivanje prava na glasanje

Hrvatski državljani koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj trebaju diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini dostaviti Zahtjev za prethodnu registraciju birača s prebivalištem u Hrvatskoj.

Hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj i koji nisu podnijeli zahtjev za e-ličnom iskaznicom trebaju diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini dostaviti Zahtjev za aktivnu registraciju birača koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj.

Hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a koji su podnijeli zahtjev za e-ličnom iskaznicom, ne moraju se aktivno registrovati već će, po službenoj dužnosti, biti aktivno registrovani prema adresi prebivališta iz e-lične iskaznice.

Ukoliko žele glasati na području drugog diplomatsko-konzularnog predstavništva odnosno u Republici Hrvatskoj, moraju podnijeti zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije.

Zahtjevi za prethodnu/aktivnu registraciju i zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije birači podnose najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu Hrvatske u BiH, odnosno nadležnom kacelariji uprave u Hrvatskoj ako će na dan održavanja izbora boraviti u Hrvatskoj.

Zahtjevi se podnose lično, putem pošte, telefaksa ili e-pošte. U svim slučajevima podnosilac zahtjeva mora svojeručno potpisati svoj zahtjev za prethodnu/aktivnu registraciju te priložiti kopiju važećeg osobnog identifikacionog dokumenta (pasoš ili lična karta).

Iz Ambasade podsjećaju birače koji imaju vjerodajnice i pristup aplikaciji e-Građani da zahtjev za privremeni upis, prethodnu registraciju i aktivnu registraciju mogu podnijeti putem iste.

Hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj a nisu se aktivno registrovali i nemaju e-ličnu iskaznicu s prebivalištem u Bosni i Hercegovini mogu na dan održavanja izbora ostvariti svoje pravo glasanja potvrdom koju izdaje diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana