Грађани Хрватске у БиХ 26. маја могу гласати за чланове Европског парламента из Хрватске

Глас Српске
Грађани Хрватске у БиХ 26. маја могу гласати за чланове Европског парламента из Хрватске

Загреб – Грађани Хрватске који живе у БиХ моћи ће 26. маја гласати у дипломатско-конзуларним представништвима Републике Хрватске у БиХ на изборима за чланове у Европском парламенту из ове државе.

У Босни и Херцеговини избори ће се одржати у сједиштима дипломатско-конзуларних представништава на укупно 40 бирачких мјеста и то:

- Амбасада Републике Хрватске у Сарајеву – осам (8) бирачких мјеста на адреси: Средња економска школа, Змаја од Босне 39, Сарајево

- Генерални конзулат Републике Хрватске у Мостару – петнаест (15) бирачких мјеста на адресама: ОШ Петра Бакуле, Улица краља Томислава 9, Мостар и Гимназија Фра Грге Мартића, Улица краља Томислава 9А, Мостар

- Генерални конзулат Републике Хрватске у Бањалуци – једно (1) бирачко мјесто на адреси: Милана Крановића 1, Бања Лука

- Генерални конзулат Републике Хрватске у Тузли – два (2) бирачка мјеста на адреси: Казан Махала 1, Тузла

- Конзулат Републике Хрватске у Ливну – четири (4) бирачка мјеста на адреси: Основна школа „Иван Горан Ковачић“ , Жупана Желимира 25, Ливно

- Конзулат Републике Хрватске у Витезу – десет (10) бирачких мјеста на адреси: Основна школа „Витез“, Витез, Улица Јосипа Куравије бр. 2.

Амбасада Хрватске у БиХ позива све хрватски држављане који желе гласати на бирачким мјестима у дипломатско-конзуларним представништвима Републике Хрватске у Босни и Херцеговини на претходну/активну регистрацију бирача.

Рок до којег бирачи могу подносити захтјеве за упис, допуну или исправак регистра бирача је сриједа 15. мај.

Услови за остваривање права на гласање

Хрватски држављани који имају пребивалиште у Републици Хрватској требају дипломатско-конзуларном представништву Републике Хрватске у Босни и Херцеговини доставити Захтјев за претходну регистрацију бирача с пребивалиштем у Хрватској.

Хрватски држављани који немају пребивалиште у Републици Хрватској и који нису поднијели захтјев за е-личном исказницом требају дипломатско-конзуларном представништву Републике Хрватске у Босни и Херцеговини доставити Захтјев за активну регистрацију бирача који немају пребивалиште у Хрватској.

Хрватски држављани који немају пребивалиште у Републици Хрватској, а који су поднијели захтјев за е-личном исказницом, не морају се активно регистровати већ ће, по службеној дужности, бити активно регистровани према адреси пребивалишта из е-личне исказнице.

Уколико желе гласати на подручју другог дипломатско-конзуларног представништва односно у Републици Хрватској, морају поднијети захтјев за промјену мјеста активне регистрације.

Захтјеви за претходну/активну регистрацију и захтјев за промјену мјеста активне регистрације бирачи подносе најближем дипломатско-конзуларном представништву Хрватске у БиХ, односно надлежном кацеларији управе у Хрватској ако ће на дан одржавања избора боравити у Хрватској.

Захтјеви се подносе лично, путем поште, телефакса или е-поште. У свим случајевима подносилац захтјева мора својеручно потписати свој захтјев за претходну/активну регистрацију те приложити копију важећег особног идентификационог документа (пасош или лична карта).

Из Амбасаде подсјећају бираче који имају вјеродајнице и приступ апликацији е-Грађани да захтјев за привремени упис, претходну регистрацију и активну регистрацију могу поднијети путем исте.

Хрватски држављани који немају пребивалиште у Републици Хрватској а нису се активно регистровали и немају е-личну исказницу с пребивалиштем у Босни и Херцеговини могу на дан одржавања избора остварити своје право гласања потврдом коју издаје дипломатско-конзуларно представништво Републике Хрватске у Босни и Херцеговини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана