Град у БиХ у који мигранти не желе

Град у БиХ у који мигранти не желе 25.06.2018 03:05 | N1

Док број миграната у БиХ расте, њихов број у азилантском центру Делијаш се смањује. Иако ту имају све услове, мигранти не желе смјештај надомак Трнова, поручују из Министарства безбједности БиХ. Они коју су ту смјештени поручују како су далеко од цивилизације, али и мигрантске руте.

Путем према Делијашу овог прољећа шетале су десетине мигранта. Данас - само двојица.

Алијаза Гоера и Акила Аршеда. Обојица су преко Хрватске и Словеније покушала до Европе, али су враћени су у БиХ.

“Хрватска полиција ме је ухватила, узела новац, мобилни, моје азилантске папире и подерала их”, рекао је Аршед.

“Мислим да је лоша идеја опет ићи у Хрватску или Словенију”, додаје Гоер.

Сада су смјештени у Центру за Азиланте Делијаш-Трново.

“Камп је јако добар, има све што је потребно, храна и све је ОК, али нема интернет. То је за нас велики проблем. У Србији је сваки камп имао Њи-Фи”, тврди Аршед.

До Трнова шест километара пјешаће због интернета. Да би се чули са породицом и другим мигрантима.

“Мој отац живи у Аустрији, у Бечу. Због тога ја идем у Беч. Тамо је добро, зарадићу неки новац. Моћи ћу слати својој породици”, појашњава Гоер.

Ценар има капацитет од 154 мјеста. Полупразан је кажу у Министарству безбједности. Процјењује се да их је данас око 50 у Центру, углавном породица.

У продавницама и кафићима у којима су раније виђани, миграната данас нема. Локално становништво каже све их ријеђе виђају.

Иако прихваћени, мигранти не желе да се задрже у Трнову. Кажу далеко су од других миграната, мигрантске руте, и могућности да стигну на жељено одредиште.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица