Grabar-Kitarović: Hrvatska je prijatelj BiH, bićemo vam od pomoći

nezavisne.com
Grabar-Kitarović: Hrvatska je prijatelj BiH, bićemo vam od pomoći

Sarajevo – Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kazala je danas nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH da je Hrvatska prijatelj BiH, da dvije države imaju veliki zajedničke interese, te da će Hrvatska biti od svake pomoći kada je u pitanje evropski put BiH i člansto u MAP.

"Hrvatska je sve to prošla i znamo koliko je to mrkotrpan, dugačak i težak put. Zbog toga ćemo učiniti sve da vam taj put olakšamo. Danas smo razgovarali o otvorenim pitanjima između Hrvatske i BiH, vjerujem da ćemo o tome nastaviti razgovarati i tokom večere koja će biti organizirana večeras sa zvaničnicima BiH. Kada sam prvi put dolazila u BiH 2015. godine, tada sam rekla da Hrvatska bukvalno grli BiH i želim da tako i ostane. Nama je u interesu dobra saradnja sa BiH ali posebno nam je važan interes hrvatskog naroda u BiH", rekla je Grabar-Kitarović.

Na novinarsko pitanje da li je na sastanku bilo riječi o izmjenama Izbornog zakona u BiH, ona kaže da se i o tome razgovaralo, ali da Hrvatska stoji na stanovištu da se to pitanje riješi u okviru Dejtonskog i Vašingtonskog sporazuma i onoga što je naloio usUtavni sud BiH. Kako kaže, u ostala pitanja Hrvatska se neće miješati, BiH to mora sama da uradi.

Govoreći o Pelješkom mostu, kazala je da se to pitanje bespotrebno ispolitizovalo te da je premijer Hrvatske Andrej Plenković dobio pismo od predjsenika Evropske komisije Žan-Klod Junkera u kojem ga obaviještava da Hrvatska nema nikakvih prepreka da gradi most.

Ona je kazala da je to unutrašnje pitanje Hrvatske i da se time spaja teriotrija Hrvatske i EU, te da ni na koji način ne osporava BiH otvoren pristup moru. Kazala je da će se izgradnjom ovog mosta rasteretiti putna komunikacija u Neumu koji treba da postane turistički grad a ne tranzitni prostor.

Sa ovom konstatatcijom se složio i Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, rekavši kako bih nema strategiju o vanjskoj politici te da se nada će ona biti usvojena danas na sjednici Predsjedništva BiH, kako se iz BiH ne bi slale različite poruke prema vanjskim partenrima.

"Neum je strateški interes hrvatskog naroda u BiH. Tu većinski živi hrvatski narod i naravno da nam je u interesu da se taj proster otvori i za ljude iz cijelog svijeta", rekao je Čović.

Upitana da prokomentariše navode u vezi terorizma u BiH, ona je kazala da su te izjave izvučene iz konteksta te da je to globalni problem u svijetu i u ovom regionu kojeg trebaju da riješavaju bezbjednose agencije.

"Direktori bezbjednosnih agencija BiH i Hrvatske su se sastali i razgovarali su o tome i misim da je to pitanje riješeno", rekla je Grabar-Kitarović novinarima u Sarajevu.

Ona se zahvalila članovima Predsjedništva BiH na srdačnom dočeku i otvorenom razgovoru.

"Drago mi je da smo se dogovorili da ćemo intenzivirati komunikaciju i da ćemo se češće čuti i u okvirima prioniti na rješavanje svih otvorenih pitanja", kazala je Kolinda Grabar-Kitarović.

Osim toga, hrvatska predsjednica je govorila i o tome koliko je njena država uložila u privredu BiH.

"Hrvatska je uložila gotovo milijardu eura u bh. gospodarstvo. BiH je jedna od država u koje Hrvatska najviše ulaže, a naša trgovinska razmjena je iznosila gotovo 1,6 milijardi eura", rekla je ona.

Još je kazala da možda ne postoje države koje su upućenije jedna na drugu.

"Možda nema država na svijetu koje su upućenije jedna na drugu kao BiH i Hrvatska. Nama je posebno bitno da je BiH domovina i hrvatskog naroda. Naša briga je dio želje za dobrobiti svih građana i naroda BiH bez obzira na vjeru i naciju. To što se mi zalažemo za prava hrvatskog naroda, ne znači da želimo da ta prava idu na ušrtb drugih naroda i građana BiH. Hrvati u BiH nikad nisu bili nacionalna manjina, niti će ikada biti. Uvijek su živjeli tu i živjeće", istakla je Grabar-Kitarović

Podsjetimo, Grabar-Kitarović jutros je stigla u BiH nakon čega je svečano dočekana uz vojne počasti ispred zgrade Predsjedništva BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana