Govedarici visi većina u vrhu SDS-a

D. Momić, V. Kulaga
Govedarici visi većina u vrhu SDS-a

BANjALUKA - Glavni odbor Srpske demokratske stranke do kraja ove sedmice održaće sjednicu na kojoj će donijeti konačnu odluku o pravcu kojim će krenuti ova stranka, ali i o sudbini pojedinih stranačkih funkcionera i gradskih i opštinskih odbora koji su u proteklim danima u javnost iznosili stavove suprotne stavovima najviših organa SDS-a.

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica potvrdio je za “Glas Srpske” da će vrlo brzo nakon što Centralna izborna komisija BiH saopšti konačne izborne rezultate biti sazvana sjednica Glavnog odbora ove stranke.

- Pošto CIK BiH ima rok do sutra, 7. novembra, da izađe sa konačnim rezultatima izbora, mi ćemo vrlo brzo u danima poslije toga imati sjednicu Glavnog odbora. U konsultacijama sa predsjednikom GO Milanom Miličevićem biće utvrđen konačan datum, ali uvjeren sam da bi sjednica trebalo da bude održana do kraja ove sedmice i siguran sam da će se s tim složiti i predsjednik Glavnog odbora - kaže Govedarica.

On dodaje da će na toj sjednici biti raspravljano o svim aktuelnim političkim pitanjima, što podrazumijeva i unutarstranačka pitanja.

- Glavni odbor će raspravljati o platformi političkog djelovanja SDS-a. Na osnovu te platforme ćemo imati jasan stav o eventualnim razgovorima i u eventualnim razgovorima sa nekim drugim političkim partijama, kako na nivou RS tako i na nivou BiH - kaže Govedarica.

Šef SDS-a nije želio nedvosmisleno da kaže kakva sudbina očekuje “neposlušne” partijske funkcionere, ističući da otvorena pitanja u SDS-u treba posmatrati kao dijalog, jer se otvorena pitanja mogu rješavati samo na taj način.

- Jedinstvo stranke podrazumijeva donošenje odluka, koje, bez obzira na to da li su donesene jednoglasno ili većinski poslije različitih stavova, moraju da budu izvršne i moraju da ih poštuju svi organi stranke. To definiše jedinstvo bilo koje političke organizacije, pa time i SDS-a - kaže Govedarica.

Ništa precizniji nije bio ni potpredsjednik Glavnog odbora SDS-a Mirko Šarović, koji je rekao da SDS vodi ozbiljan unutrašnji dijalog o određenim pitanjima u vezi sa mogućnostima postizborne saradnje ili putevima kojim će krenuti stranka.

- Nisam nadležan za odgovore na stranačka pitanja, ali ne želim da vas novinare uskratim za odgovore, pa zato iznosim svoje mišljenje - rekao je Šarović.

On je dodao i da određena mišljenja iznesena na Glavnom odboru SDS-a predstavljaju unutrašnji stranački proces koji neće dijeliti sa medijima, ali ni sa nekim drugim, jer to ostaje dio debate koja se i dalje sprovodi u SDS-u.
- Glavni odbor SDS-a o tom pitanju još nije donio bilo kakvu odluku i sada predsjednik stranke Vukota Govedarica i drugi treba da procijene kada je vrijeme da se izjasne o određenim pitanjima - rekao je Šarović.

Bez većine u Predsjedništvu

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica nema podršku većine članova Predsjedništva ove stranke. Prema saznanjima “Glasa Srpske”, on ima podršku Nemanje Vasića, Nedeljka Glamočaka, Nadeta Planinčevića i Dragana Ćuzulana, ali ne i Drage Bundala, Nebojše Marića, Miće Mićića, Milovana Bjelice i Nine Bukejlović.

Milan Miličević i Aleksandra Pandurević nisu kategorično protiv razgovora sa SNSD-om kao partijski lider, ali nisu ni za bezuslovnu saradnju kao većina članova Predsjedništva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana