Govedarica se udomio i ponizio SDS

Darko Momić
Govedarica se udomio i ponizio SDS

Banjaluka - Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica izazvao je novu buru u partiji nakon što se kandidovao za delegata u Vijeću naroda Republike Srpske, jer ga jedni optužuju da je time omalovažio funkciju prvog čovjeka ove stranke, dok drugi brane njegov potez i smatraju ga potpuno logičnim i opravdanim.

Prema riječima ogorčenih članova ove stranke, Govedarica je tim potezom ponizio instituciju predsjednika SDS-a, ali i nanio ljagu cijeloj stranci, jer se nijedan predsjednik SDS-a, ali ni bilo koje druge stranke, nikada nije kandidovao za funkciju delegata u Vijeću naroda RS.

- To što je uradio Govedarica je poniženje za SDS, jer je to isto kao kada bi se neki načelnik opštine nakon što ode sa te funkcije kandidovao za člana Savjeta mjesne zajednice. Mjesto delegata u Vijeću naroda RS nije politički nimalo prestižno, za razliku od mjesta delegata u Domu naroda BiH, koji važi za naš “Dom lordova”, jer u njemu sjede ugledni partijski funkcioneri - kaže jedan od ogorčenih članova i funkcionera ove stranke, koji je želio da ostane anoniman.

On dodaje da se Govedarica nije kandidovao u Dom naroda BiH zato što je tu fotelju obećao Mladenu Bosiću, koji ga je praktično ustoličio na tron predsjednika SDS-a.

- Ni taj potez nije naišao na podršku unutar stranke, jer mnogi smatraju da je Bosić najodgovorniji za katastrofalno stanje u kojem se trenutno nalazi SDS. Govedarica je kandidovanjem za Vijeće naroda RS praktično priznao i da nije siguran da će ostati na čelu stranke nakon predstojećih unutarstranačkih izbora, pa je požurio da se obezbijedi i zasjedne u pristojno plaćenu fotelju delegata - kaže naš sagovornik.

Isključeni član SDS-a Boris Jerinić kaže da je Vukota Govedarica omalovažio instituciju predsjednika SDS-a, ali i pogazio vlastite riječi.

- “Ja nemam rezervni položaj, ja neću u Dom naroda, ni u Vijeće naroda RS i neću više biti predsjednik SDS-a ako izgubim”. Nisam to ja rekao, već Vukota Govedarica kada je Glavni odbor odlučivao o tome da li će biti kandidat za predsjednika RS. On je mene isključio iz SDS-a i nema potrebe da meni bilo šta objašnjava, ali neka objasni onima koji su glasali za isključenje i raspuštanje najjačeg gradskog odbora SDS-a, a kojima je zauzvrat obećao pozicije samo da budu na njegovoj strani - kaže Jerinić.

S druge strane, potpredsjednik SDS-a Nade Planinčević tvrdi suprotno i kaže da potez Govedarice nije nikakvo poniženje.

- Zašto bi bilo poniženje? To je potpuno logičan i opravdan potez. Kod nas se očekuje da ako je neko prvi, da bude mazohista. Mogao je ići i u Dom naroda BiH na prestižniju i bolje plaćenu funkciju, ali nije. Vijeće naroda RS je u Banjaluci, tu je i sjedište stranke i taj potez je potpuno logičan - kaže Planinčević.

On kaže da se taj potez ne može tumačiti ni kao odstupnica u strahu da neće ostati na čelu stranke nakon predstojećih unutarstranačkih izbora.

Vukota Govedarica nije odgovarao na naše pozive.

Liste SNSD-a

 

Član Glavnog odbora SNSD-a Igor Žunić rekao je juče da će nosioci lista ove stranke za Dom naroda BiH biti Lazar Prodanović, Dušanka Majkić, Nikola Špirić i Sredoje Nović.

- Nosioci lista za Vijeće naroda su Jasna Lukić, Dragoljub Davidović, Milica Marković i Dragana Ristić. Na prijedlog poslanika SNSD-a Denisa Šulića nosilac liste za Vijeće naroda iz reda bošnjačkog naroda je Igora Bošnjak, a na prijedlog Željke Stojičić nosilac liste iz reda hrvatskog naroda je Nada Tešanović - rekao je Žunić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana