Govedarica pred nominacijom, nada tinja za Šarovića

Vedrana Kulaga
Govedarica pred nominacijom, nada tinja za Šarovića

Banjaluka - Regionalni odbori SDS-a na sjednicu Glavnog odbora stranke, na kojoj će biti odlučeno koga će kandidovati iz svojih redova i za koju od dvije ključne pozicije na opštim izborima, dolaze bez jedinstvenog stava, ali je najizvjesnije da će izbor pasti na stranačkog lidera Vukotu Govedaricu i da će on u trku za predsjednika RS.

Ukoliko se to obistini na sjednici Glavnog odbora SDS-a, zakazanoj za danas (subota), drugi kandidat Saveza za promjene biće počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić i on bi išao u trku za člana Predsjedništva BiH.

Mada većina u SDS-u smatra da je pravi izbor Govedarica, ima i onih koji bi radije u izbornoj trci vidjeli Mirka Šarovića za člana Predsjedništva BiH, a Miću Mićića za predsjednika RS.

U prijedorskoj regiji smatraju da SDS treba da traži poziciju predsjednika RS i za kandidata predlažu Govedaricu.

- Šta će biti, čuće se. Mi smo demokratska stranka i odlučiće mišljenje većine - rekao je potpredsjednik stranke iz izborne jedinice jedan Drago Bundalo.

Drugačiji stav imaju u izbornoj jedinici dva koju predvodi potpredsjednik stranke Nemanja Vasić iz Prnjavora.

- Najbolja varijanta je da SDS ima kandidata za člana Predsjedništva i da to bude Šarović, a da Ivanić bude kandidat za predsjednika RS. Manje-više smo saglasni o tome svi u regiji - rekao je Vasić.

Potpredsjednik SDS-a za banjalučku regiju Nedeljko Glamočak kaže da u izbornoj jedinici tri nisu zauzimali zvaničan stav jer je suština dogovora koju će poziciju uzeti u odnosu na PDP.

- Ako bi SDS dobio poziciju predsjednika RS, stav većine je da kandidat treba da bude Govedarica, a ako bi nam pripalo mjesto člana Predsjedništva BiH, to bi bio Šarović - rekao je Glamočak.

Jedinstvenog stava o pozicijama i imenima, po svemu sudeći, nema ni u dobojskoj regiji. Gradski odbor u Doboju je predložio da Govedarica bude kandidat za predsjednika RS, a prvi čovjek teslićkog SDS-a Milan Miličević, koji je i predsjednik Glavnog odbora, tvrdi da na nivou regije nisu zauzimali stav o tom pitanju.

- Iz medija znam za prijedlog dobojskog odbora, ali se zvanično kao izborna jedinica nismo izjašnjavali jer to vrh stranke nije ni tražio. Svi članovi Glavnog odbora moći će na sjednici da kažu koju poziciju treba da uzme SDS i ko je najbolji kandidat. Kada se to utvrdi, pristupićemo glasanju o kandidatima ili kandidatu. Ne bih o spekulacijama - rekao je Miličević.

Posavina je jasna - SDS treba da da kandidata za predsjednika RS, a njihov izbor je Govedarica. Bijeljinski odbor SDS-a je jednoglasno zatražio kandidaturu za predsjednika RS i za tu poziciju predložio potpredsjednika SDS-a i gradonačelnika Bijeljine Miću Mićića. U regiji Birač tvrde da nisu razgovarali o kandidatima, ali priznaju da je većina za to da SDS traži mjesto predsjednika RS.

- Odluka je na Glavnom odboru. Sve su prilike da će SDS tražiti poziciju predsjednika RS - kaže šef SDS-a u izbornoj jedinici sedam Kostadin Vasić.

Regionalni odbor SDS-a sarajevsko-romanijske regije već je usvojio jednoglasan zaključak da SDS treba da se opredijeli za člana Predsjedništva BiH i da kandidat bude Šarović. Potpredsjednik SDS-a u hercegovačkoj regiji Dragan Ćuzulan nije odgovarao na pozive, a prvi čovjek te stranke u Nevesinju Jovan Vasiljević tvrdi da čekaju odluku vrha.

- Predsjednik regije je ranije rekao, a ja to podržavam, da bi veći značaj bio da naš kandidat bude za RS - kaže Vasiljević.

Govedarica u petak nije odgovarao na telefonske pozive, a ranije je istakao da bi, ako bi morao da bira, izabrao Palatu Republike u Banjaluci.  Ivanić, koji je počasni predsjednik PDP-a, izjavio je da preferira mjesto na kojem se trenutno nalazi, a to je srpski član Predsjedništva BiH.

Izborna jedinica 1             

(Krupa na Uni, Novi Grad, Kozarska Dubica, Prijedor, Oštra Luka, Kostajnica)

Pozicija: predsjednik RS

Kandidat: Vukota Govedarica     

Izborna jedinica 2

(Gradiška, Laktaši, Srbac, Prnjavor)

Pozicija: član Predsjedništva BiH

Kandidat: Mirko Šarović

Izborna jedinica 3             

(Banjaluka, Petrovac, Čelinac, Istočni Drvar, Ribnik, Mrkonjić Grad, Jezero, Kneževo, Kotor Varoš, Šipovo i Kupres RS)

*odluku ostavili vrhu stranke

Izborna jedinica 4

(Derventa, Brod, Vukosavlje, Modriča)

Pozicija: predsjednik RS

Kandidat: Vukota Govedarica

Izborna jedinica 5

(Doboj, Petrovo, Teslić)    

* odluku ostavili vrhu stranke

Izborna jedinica 6    

(Šamac, Donji Žabar, Pelagićevo, Bijeljina, Lopare, Ugljevik, Brčko distrikt)     

Pozicija: predsjednik RS

Kandidat: Mićo Mićić

Izborna jedinica 7             

(Osmaci, Zvornik, Šekovići, Vlasenica, Bratunac, Srebrenica, Milići)

* odluku ostavili vrhu stranke

Izborna jedinica 8    

(Sokolac, Han Pijesak, Istočna Ilidža, Istočni Stari Grad, Istočno Novo Sarajevo, Trnovo RS, Pale RS, Rogatica)

Pozicija: član Predsjedništva BiH

Kandidat: Mirko Šarović

Izborna jedinica 9    

(Višegrad, Istočni Mostar, Nevesinje, Kalinovik, Gacko, Foča RS, Novo Goražde, Čajniče, Rudo, Berkovići, Ljubinje, Bileća, Trebinje)

Pozicija: predsjednik RS

Kandidat: neopredijeljeni

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana