Говедарица: Српска нема најнижу стопу ПДВ-а у региону

Срна
Говедарица: Српска нема најнижу стопу ПДВ-а у региону

Бањалука - Предсједник СДС-а Вукота Говедарица саопштио је данас да није тачно да је стопа ПДВ-а у Републици Српској нижа него у региону, пошто Србија и Хрватска имају диференцирану стопу ПДВ-а, прилагођену сиромашном становништву.

"Тако су у Србији основне животне намирнице, укључујући хљеб, месо, уље, лијекове, уџбенике, рачунаре, огревно дрво и гориво, опорезоване са 10 одсто, а у Хрватској са пет одсто. Зашто се ту не угледамо на Србију и Хрватску", упитао је Говедарица.


Реагујући на наводе предсједника СНСД-а Милорада Додика да би Српска могла имати ефикаснији систем изградње ауто-путева да није било оппструкције од СДС-а, Говедарица је изразио чуђење "како се опструкцијом може назвати одбрана интереса грађана који су јасно ставили до знања да ни они ни привреда не могу да поднесу превисоку и вјештачки подигнуту цијену горива".

"Ово није први пут да се нови и већи намети правдају изградњом ауто-пута, чије цијене непрестано расту, па су неке дионице на крају биле вишеструко скупље од првобитно планираног. То је доказ да грађани не плаћају овим своје путеве већ туђе интересе и СДС намјерава да тој пракси стане у крај. Новац се мора вратити грађанима и намети се морају вратити на разуман ниво", навео је Говедарица.

Он сматра и да се не види сврха "посљедњих намета" када тих 220 милиона КМ, колико је на име путарина за путеве и ауто-путеве "убрано" од почетка године, "стоји заробљено на рачунима јер стратешки партнер СНСД-а - ХДЗ тражи да већи проценат припадне Федерацији БиХ /ФБиХ/".

"Дакле, грађани Републике Српске из свог џепа треба да повезују Хрвате из Средње Босне са онима у Мостару и скраћују пут између Сплита и Мостара", наводи се у саопштењу предсједника СДС-а.

У саопштењу се подсјећа да је од 2006. године на име путарина за изградњу ауто-путева Српска добила 470 милиона КМ, плус 920 милиона КМ за путеве, те да томе треба додати милијарду КМ кредита за ауто-путеве.

"У истом периоду од акциза на нафту и нафтне деривате добили смо 1,8 милијарди КМ. Дакле, 4,2 милијарде КМ је, према Додику, потрошено за 72 километра ауто-пута у Српској. За тај новац се могло направити 300 километара ауто-путева", тврди Говедарица.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да је Српска могла имати много ефикаснији систем изградње путева и ауто-путева да није било опструкције од СДС-а који, како је навео, поново жели да направи "неку гужву" предлажући измјене и допуне закона о акцизама.

Он сматра да је ријеч о чистом политикантству без икаквог реалног основа, те да је све што је СДС урадио било погрешно.

"Цијена горива искључиво зависи од кретања на свјетском тржишту, а таксе које је БиХ увела нису веће, него су мање од оних у региону. Код нас је ПДВ 17 одсто, док је у Хрватској 25 или 26 одсто", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана