Голић: Подршка производњи еколошки прихватљивог горива

Срна
Голић: Подршка производњи еколошки прихватљивог горива

Бањалука - Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић изјавила је Срни да ово министарство подржава производњу енергената који могу замијенити фосилна горива и на тај начин значајно утицати на смањење загађења ваздуха.

Према њеним ријечима, управо због тога Влада подржава изградњу станице за компримовани природни гас у компанији "Алумина", јер је природни гас гориво будућности које, осим што има вишенамјенску употребу, уједно и најбољи начин за рјешење загађења из великих постројења.


"Овај природни енергент може се користити у саобраћају, топлификацији градова, за производњу електричне енергије, те у процесу производње у Рафинерији нафте Брод, Рафинерији Уља Модрича, али и у термоелектранама у Угљевику и Гацку, као и у многим општинама које сада користе фосилна горива као енергент", рекла је Голићева.

Она је додала да компримовани природни гас представља природно и еколошко гориво које у поређењу са осталим фосилним горивима има најмањи коефицијент емисије угљендиоксида.

Голићева је објаснила да такав гас доприноси очувању квалитета животне средине, првенствено ваздуха, као основног и најзначајнијег елемента животне средине, те се сматра еколошки чистим горивом.

"При његовом сагоријевању настају мале количине загађујућих материја штетних по животну средину због чега се управо и сматра горивом будућности, како због својих еколошких особина, тако и због економске исплативости", навела је Голићева.

Она је нагласила да се сагоријевањем компримованог природног гаса ослобађа приближно за једну половину мања количина угљендиоксида од оне која настаје сагоријевањем угља, те знатно мање количине азотних оксида него сагоријевањем других фосилних горива.

"Сумпордиоксид који се ослобађа сагоријевањем угља и течних горива, практично не постоји у продуктима сагоријевања природног гаса", истакла је Голићева.

Голићева је додала да у продуктима сагоријевања компримованог природног гаса нису присутни пепео и чађ, односно прашкасте материје, које представљају велики проблем у зимском периоду код сагоријевања других горива, а веома су штетне по здравље становништва.

Због свега тога, тврди Голићева, компримовани природни гас је еколошки најчистије гориво.

Голићева је подсјетила да су БиХ и Република Српска потписници међународних конвенција о климатским промјенама и да су преузете обавезе смањења ефекта стаклене баште.

"Коришћењем компримованог природног гаса сви ефекти стаклене баште су сведени на минимум", закључила је ресорни министар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана