Гојковић са Жиданом и Радмановићем:Добри односи са Словенијом и БиХ

Танјуг
Гојковић са Жиданом и Радмановићем:Добри односи са Словенијом и БиХ

Будва/Београд - Односи Србије и Словеније су у сталном успону, а Србија снажно подржава развој односа и са БиХ, поручила је предсједница Народне скупштине Маја Гојковић на одвојеним састанцима с предсједником Државног збора Словеније Дејаном Жиданом и замјеником предсједавајућег Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине Небојшом Радмановићем у Будви, гдје борави у оквиру одржавања 16. Конференције предсједника парламената Јадранско-јонске иницијативе.

Како се наводи у саопштењу из Скупштине Србије, Гојковићева и Жидан су указали да постоји динамична сарадња Србије и Словеније и интензивни контакти, и истакли значај редовних сусрета и на парламентарном нивоу.

Нагласили су значај недавно потписаног Меморандума о сарадњи Скупштине Србије и Државног збора Словеније.

Тиме је, како су навели, парламентарна сарадња добила нови, институционализован облик и отворен додатан простор за сарадњу у процесу европских интеграција Србије, као и на нивоу радних тијела и посланичких група пријатељства.

Гојковићева је напоменула да има простора за унапређење сарадње одбора како за спољне послове и европске интеграције, тако и у области пољопривреде, културе, образовања, спорта, животне средине, туризма.

Такође, истакла је да је Меморандумом о сарадњи отворена могућност за интензивнију сарадњу делегација два парламента у оквиру међународних парламентарних организација.

Предсједница Скупштине Србије је на састанку са замјеником предсједавајућег Парламентарне скупштине БиХ Небојшом Радмановићем истакла да Србија снажно подржава развој односа са БиХ као једним од кључних партнера у региону, као и да је за Србију изузетно значајна политичка стабилност БиХ и њен економски развој. Радмановић је истакао да је сарадња са Србијом, као гарантом Дејтонског споразума, веома значајна и додао да парламентарна сарадња заузима важно мјесто у укупним односима.

Двоје званичника су нагласили да је досадашња међупарламентарна сарадња добра и да се одвија на свим нивоима, те да постоји значајан простор за унапређење сарадње.

Истакли су да ће се са даљим интензивирањем сарадње наставити након завршетка процеса конституисања Парламентарне скупштине БиХ, Гојковићева и Радмановић су указали и на узајамну подршку у процесу европских интеграција, као и наставак тог пута и поред изазова у ЕУ.

Говорећи о застоју дијалога с Приштином, Гојковићева је рекла да увођење такси на робу из централне Србије и БиХ од стране Приштине представља кршење правила слободне трговине и одредаба ЦЕФТА споразума и подвукла да је неопходно укидање тих такси као антицивилизацијских мјера.

Указала је и на потезе Приштине којим радикализује односе с Београдом, као што је недавно усвајање Платформе и одлука о формирању оружаних снага тзв. Косова и подсјетила да Приштина још увијек није формирала Заједницу српских општина.

Mаја Гојковић је позвала делегације Државног збора Словеније и Парламентарне скупштине БиХ да учествују на 141. скупштини ИПУ у октобру у Београду, додаје се у саопштењу. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана