Годишњица убиства резервиста у Великом парку у Сарајеву: Ни правде ни посмртних остатака

Жељка Домазет
Годишњица убиства резервиста у Великом парку у Сарајеву: Ни правде ни посмртних остатака

Сарајево - Породице осам убијених припадника резервног састава ЈНА из групе “Транспортер” у Великом парку у Сарајеву 1992. године већ 27 година чекају да пронађу посмртне остатке својих најмилијих и да их достојно сахране.

Од осам звјерски убијених, пронађене су кости само једног резервисте, а од једног само шака, док се за остацима осталих још трага. Породице не вјерују да ће бити донесена праведна пресуда у процесу који Су­д БиХ води против бившег команданта Специјалне јединице МУП-а такозване БиХ Драгана Викића, министра унутрашњих послова такозване БиХ Јусуфа Пушине те Нермина Узуновића и Младена Човчића.

Невенка Ђокановић, супруга убијеног Стевана Ђокановића, која је јуче на мјесту убиства њеног мужа и његових колега са кћерком Сањом и члановима породица осталих убијених положила вијенац, каже да се не нада да ће суђење донијети правду.

- Породице имају сазнања да је у томе учествовао Драган Викић. Говори се да их је убио Неџад Херенда, али нико не тражи његово изручење из Холандије. Није Холандија на Марсу. Бојим се да не нађу некога ко је најмање крив да буде “жртвено јагње” и да они који су наредили и који су их побили буду ослобођени - нагласила је Ђокановићева.

Према њеним ријечима, многи чланови породица побијених су помрли, а да нису сазнали потпуну судбину њихових најмилијих.

- Са нама је прошле године била Стака Вукмановић која је умрла прије два мјесеца и није доживјела да сазна судбину њеног супруга. Док се дође до правде, ми ћемо сви помријети, али ће остати наша дјеца која ће, надам се, сазнати истину. Од осам убијених војника, до сада пронађена су тијела двојице. Само је сахрањен Недељко Вујичић, а од Зорана Марковића пронађена је само једна рука. Његова супруга није жељела да сахрани руку док не буде пронађено цијело тијело - рекла је Ђокановићева.

Јела Лаловић, сестра Влајка Голубовића који је када је убијен имао 22 године и о којем нема података, поновила је да је, према информацијама породица, Викић директно наредио убиство, а да је то учинио Херенда.

- Био би ред да пронађемо и сахранимо наше најмилије, припалимо свијеће, да не ходамо по туђим гробовима - рекла је Лаловићева.

Резервисти Миливоје Лаловић, Ђорђе Бјелица, Зоран Марковић, Драгомир Ђерић, Стеван Ђокановић, Влајко Голубовић, Недељко Вујичић и Миладин Вукмановић су 22. априла 1992. најприје заробљени у Аеродромском насељу, а потом звјерски ликвидирани у Великом парку у Сарајеву, због чега је тај датум озваничен као Дан несталих Срба Сарајева и сарајевско-романијске регије.

Трага се за 1.662 срба

Замјеник предсједника Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца Вељко Лазић изјавио је да се још трага за посмртним остацима 1.662 Срба несталих у Одбрамбено-отаџбинском рату. Он је указао да на идентификацију чека 657 тијела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана