Годишњи план поново избачен са дневног реда

Жељка Домазет
Годишњи план поново избачен са дневног реда

Сарајево - Приједлог годишњег националног програма БиХ за период 2018-2019. година, чији је предлагач Комисија за НАТО интеграциони процес БиХ, скинут је и јуче, четврти пут, са дневног реда сједнице Савјета министара у техничком мандату.

Министар безбједности БиХ у техничком мандату Драган Мектић потврдио је да је то урађено на захтјев српских министара.

- Не могу давати прогнозе шта и како ће бити даље везано за тај план - рекао је Мектић.

Он се осврнуо и на изјаве савјетника предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика, Срђана Перишића, који је недавно навео шта је спорно Републици Српској и због чега овај план није прихватљив.

- Навео је три спорне ствари, реформу полиције, то што се акционим планом жели област цивилне заштите уредити на државном нивоу и као трећи проблем навео је да се на нивоу БиХ жели централизовати питање цивилних жртава и тортуре у рату. Имам дилему да ли је, ако та три услова буду поправљена, план прихватљив - рекао је Мектић.

Истакао је да је апсолутно против реформе полиције која би значила укидање постојећих надлежности садашњих полицијских структура. Казао је да полиција у оквиру постојећих надлежности треба да буде функционалнија и ефикаснија и да може боље одговорити на безбједносне изазове.

- Апсолутно сам и против централизације цивилне заштите, и то је немогуће јер је треба спуштати на најниже нивое. Нисам ни за централизацију питања жртава тортуре јер постоје актуелни закони који су то регулисали. И то може добро да функционише. Да ли Перишић најављује шта је СНСД-у прихватљиво да буде поправљено да би план био прихваћен? Ако је то тако, позивам их да те ствари образложе - рекао је Мектић.

Са дневног реда скинуто је и питање државног затвора, а Мектић је најавио да ће се о томе данас одредити Колегијум Савјета министара.

Министар правде у техничком мандату Јосип Грубеша сматра да менаџмент који је све вријеме учествовао у изградњи државног затвора у Источном Сарајеву треба да остане на руководећој функцији у овој новој институцији БиХ.

- Оно што би могло да буде спорно је будући менаџмент затвора. Особље које је радило на изградњи затвора одговорило је изазовима и довољно је квалитетно да може довести до оне фазе када ће Министарство правде расписати конкурс за управника - рекао је Грубеша.

Милионски трошкови

 

Јосип Грубеша је потврдио да због непуштања затвора у функцију БиХ трпи милионску штету.

- Ради се о вишемилионским губицима јер се свакодневно мијења број затвореника и притвореника за чији боравак у затворима плаћамо ентитетима - рекао је Грубеша.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана