Годишњи одмор чиновника блокирао контролу у ИГА

Маријана Миљић
Годишњи одмор чиновника блокирао контролу у ИГА

Сарајево - Ревизори ни након више од мјесец нису добили закључак парламентараца да крену у специјалну ревизију у Извозно-кредитну агенцију БиХ (ИГА), која грца у милионским дуговима, а разлог је бизаран - годишњи одмор чиновника који је то требало да учини.

Комисија за финансије и буџет Представничког дома Парламента БиХ усвојила је закључак да буде урађена специјална ревизија у ИГА, која грца у милионским дуговима за чији настанак већ годинама нико није положио рачуне, 17. априла, али он још није прослијеђен Канцеларији за ревизију институција БиХ.

- Закључак смо видјели на сајту Парламента БиХ, али он још није стигао на нашу адресу и ми не можемо поступати док нам званично не стигне - казали су Канцеларији за ревизију институција БиХ.

Члан Комисије за финансије и буџет Представничког дома Парламента БиХ Мирсад Исаковић, на чије је инсистирање и усвојен закључак, остао је изненађен када смо га питали зашто он још није прослијеђен ревизорима.

- Довољно је било да усвојимо тај закључак и да он одмах буде прослијеђен ревизорима. Изненађен сам и сада чујем да није упућен у процедуру. Секретар Комисије за финансије и буџет Жељко Космајац био је задужен да закључак прослиједи ревизорима. Очигледно је да у овом случају постоји много опструкција чак и од појединих чланова комисије - казао је Исаковић.

Подсјетио је да је парламентарна истражна комисија која се бавила стањем у ИГА установила да је у тој агенцији било несавјесног пословања и да због тога ревизори морају да провјере њено пословање.

- Штета која је направљена у ИГА несавјесним пословањем и издавањем гаранција без покрића, а највише пословањем са фабриком цијеви “Унис” из Дервенте, несагледива је. Неко је свјесно довео ИГА у колапс. Она не може више да издаје гаранције извозницима јер нема ликвидног потенцијала - казао је Исаковић и додао да још нико није одговарао за такво стање иако је извјештај истражне комисије прослијеђен СИПА и Парламенту БиХ.

Недуго послије дате изјаве, Исаковић се јавио редакцији “Гласа Српске” и казао да се у Парламенту БиХ распитао зашто закључак још није прослијеђен ревизорима.

- Обавијестили су ме да је Космајац на одмору и да радник који га мијења није ту процедуру довео до краја. Очекујем да тај закључак буде прослијеђен у току дана, али и даље сумњам да су опструкције главни разлог због којег наш закључак још није прослијеђен ревизорима - навео је Исаковић.

Директорица ИГА Ламија Козарић-Рахман навела је да стоје на располагању ревизорима.

- Ревизију пословања ИГА сваке године обавља међународни  ревизор. Годишњи финансијско-рачуноводствени извјештај за 2017. годину је ревидирала ревизорска кућа “Дилојт” и доставила га Предсједништву, Савјету министара и Парламенту БиХ. ИГА није буџетска институција и до сада није подлијегала Канцеларији за ревизију институција БиХ, а ако то затражи оснивач, руководство ИГА и радници ће доставити све тражене информације у захтијеваном обиму и роковима - казала је Козарић-Рахман.

Акумулирани губитак ИГА на крају прошле године износио је 189,12 милиона, док обавезе премашују вриједност имовине за 136,31 милион марака. Опстанак ИГА је зато неизвјестан без помоћи власти на нивоу БиХ и ентитета као њених оснивача. Колико је стање у ИГА тешко свједочи чињеница да су се ревизори “Дилојта” суздржали од давања било каквог мишљења на финансијске извјештаје за 2017. годину, што је много горе и од негативног мишљења.

ИГА је и у 2017. години имала смањен обим пословања због проблема насталих усљед повезане гаранције издате 2013. године дервентској Фабрици цијеви “Унис”. Призната потраживања ИГА од дервентске фабрике износе 195,32 милиона марака и односе се на кредите и гаранције.

Извјештај о раду

Комисија за спољну трговину и царине Представничког дома Парламента БиХ није прошле седмице разматрала извјештај о раду Управног одбора ИГА.

Разматрање овог извјештаја одгођено је због изостанка представника Управног одбора ИГА.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана