Главни тужилац бираће се између једанаест кандидата

ATV
Главни тужилац бираће се између једанаест кандидата

Главни бх. тужилац бираће се између једанаест кандидата, који су се пријавили на поновљени конкурс за ту фотељу.

Осим Гордане Тадић, која жели пуни шестогодишњи мандат у тој правосудној институцији, пријавили су се и тужиоци Дубравко Чампара, Диана Кајмаковић, Иван Матешић, као и Мирослав Јањић који иза себе има дугогодишње искуство у Тужилаштву БиХ. 

Ускоро ће кандидати на интервју, а потом засједа и подвијеће, које ће рангирати три најбоља, а један од њих ће сјести у једну од најважнијих фотеља у бх. правосуђу. Главни тужилац први пут се бира по новим, знатно оштријим правилима, укључујући ригорозније услове за избор на ту функцију. 

“Новина је такође да ће је кандидати за ову позицију приликом доласка на интервју, надлежној комисји морати донијети са собом, план и програм рада за наредни мандатни период. Истовремено излозити тај план рада”, каже Админ Катица, шеф Кабинета предсједништва ВСТС-а.

Гордана Тадић је наслиједила  Горана Салиховића прије скоро двије године и од тада бх. тужилаштвом управља као вршилац дужности. Раније се помињала као једна од кандидата којој се даје највише шансе за пуни мандат у тој правосудној институцији, а њен рад углавном је обиљежио вербални рат са министром безбједности.  

Без шанси нису ни остали кандидати, махом тужици бх. тузилаштва, који такође припремају план рада, са којим ће доћи на интервју. Из Републичког центра за истраживање рата поручују да ко год дође мора да се ангажује  на предметима ратних злочина. 

“Гордана Тадић јесте била в.д главног тужиоца, наравно било је позитивних ствари, било је и неких ствари са којима нисмо задовљни, ја мислим да ми уопште не треба да лицитирамо са именима, већ да се тужиоци баве оним што им је остао. Битно је врло да се усвоји ревидирана стратегија за рад на предметима ратних злочина, да се утврди систем одговорности и главном тузиоца и поступајућих тужилаца, ако раде острукције”, каже Милорад Којић, директор Републичког Центра за истраживање рата и ратних злочина.

Резултати рада су добри, а бх. Тужилаштво је институција која се стабилизовала. Тако је Гордана Тадић говорила о раду за прошлу годину, иако је перцепција јавности често била другачија. У сваком слуцају, из Високог судског и тужилачког савјета најављују да ће цијела процедура бити приведена крају, када би Тужилаштво коначно требало да добије главног тужиоца, који се бира на мандат од шест година. 

У ВТСТ-у кажу да не могу са сигурношћу да говоре када би могла да буде завршена процедура избора главног тужиоца Тужилаштва БиХ. Кажу да ће учинити све да се тај процес што прије заврши, с обзиром да је Гордана Тадић у статусу в.д. још од краја 2016. године.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана