Glasali za partiju, zajedničke kandidate ignorisali

Darko Momić
Glasali za partiju, zajedničke kandidate ignorisali

Banjaluka - Kandidat vladajuće koalicije za predsjednika Republike Srpske Željka Cvijanović dobila je podršku 312.105 birača, što je za 72.859 glasova manje nego što su u trci za Narodnu skupštinu RS osvojili SNSD, DNS, SP i US.

Zbog toga će u narednom periodu biti preispitani partnerski i koalicioni odnosi u brojnim lokalnim zajednicama širom Srpske. Pored Banjaluke u kojoj je Cvijanovićeva dobila 43.658 glasova, a stranke vladajuće koalicije čak 56.453 ili 12.795 glasova više od nje, Cvijanovićeva je dobila manje glasova od stranačkih lista i u brojnim drugim opštinama, od kojih su neke slovile kao bastioni SNSD-a ili njihovih koalicionih partnera.

Ako se krenu sumirati rezultati od zapada prema istoku Srpske, prva opština u kojoj su neke vladajuće stranke iznevjerile svoju kandidatkinju je Novi Grad u kojem je Cvijanovićeva dobila podršku 5.968 birača, a stranačke liste preko hiljadu glasova više ili preciznije 7.076 glasova. Šefica lokalnog izbornog štaba SNSD-a Snježana Rajilić kaže za "Glas Srpske" da su neporecivo utvrdili da je oko 570 birača DNS-a glasalo za Vukotu Govedaricu koji je na kraju i pobijedio u Novom Gradu sa 6.032 osvojena glasa.

- Mi smo tražili da se ponovo broje glasovi na jednom biračkom mjestu i uvjereni smo, kada se prebroje, da će konačni pobjednik i u Novom Gradu biti buduća predsjednica RS. Po čemu znamo da je DNS izdao? Na biračkom mjestu u naselju Prekosanje u kojem žive svi vodeći funkcioneri DNS-a ta stranka je osvojila 145, SNSD 118 glasova, a Milorad Dodik samo 189. Pošto birači SNSD-a prvo glasaju za Dodika, pa tek onda za stranku, valjda je jasno i da je tih 118 glasalo za njega, kao i samo sedamdesetak od tih 145 birača DNS-a. Pored toga, u mjestu Johovica, iz kojeg je funkcioner DNS-a Mirko Sovilj, njegova stranka je dobila 49 glasova, SNSD 13, a SDS samo šest. Na istom tom mjestu Govedarica je dobio 47, a Cvijanovićeva 28 glasova. Sve se samo kaže - kaže Rajilićeva.

Slična situacija dogodila se u Kozarskoj Dubici gdje su vladajuće stranke dobile 7.068, a Cvijanovićeva 5.870 glasova. Pravo iznenađenje ipak su Laktaši u kojima je Cvijanovićeva dobila podršku 10.008 birača, dok su stranke vladajuće koalicije osvojile skoro 2.000 glasova više.

U Gradišci je za Cvijanovićevu glasalo 13.845 birača, a za vladajuće stranke 16.531 birač. Upravo tih skoro tri hiljade glasova manje mogli bi biti i jedan od razloga zbog kojih je najavljena smjena ministra prosvjete i kulture i šefa gradiškog DNS-a Dane Maleševića, jer postoji opravdana sumnja da je DNS u Gradišci na proteklim izborima podržao njenog protivkandidata.

U Kneževu je bez fotelje ostao direktor šumskog gazdinstva i poslanik SNSD-a iz ove opštine Čedo Vuković, jer su u vrhu ove stranke ustanovili da rezultat po kojem je Cvijanovićeva osvojila 3.288, a vladajuće stranke 3.864 glasa pokazuje da je u ovoj opštini nisu podržali ni svi SNSD-ovci.

Iz istog razloga smijenjena je i direktorica šumskog gazdinstva u Kotor Varošu Daliborka Kerezović-Damjanović koja je i šefica kotorvaroškog DNS-a. U ovoj opštini, koja je slovila za bastion opozicije, Cvijanovićeva je pobijedila Vukotu Govedaricu, ali je osvojila oko 1.100 glasova manje nego stranke vladajuće koalicije. Za Kotor Varoš je značajno da je potpuno podbacila Ujedinjena Srpska koja je osvojila mizernih 79 glasova.

Kovačević: Sve ćemo analizirati

Posebno interesantan je rezultat u Modriči, gdje načelnik Mladen Krekić iz SNSD-a stoluje već skoro deceniju i po, a gdje je Cvijanovićeva doživjela ozbiljan poraz od Govedarice jer je osvojila 4.673 glasa, a njen protivkandidat 6.236.

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević kaže za "Glas Srpske" da će vrh SNSD-a preispitati sve rezultate.

- Sve će se analizirati i za sve će biti odgovarajuća reakcija i kada su u pitanju naši, isto kao i aktivisti i funkcioneri naših koalicionih partnera - kaže Kovačević.

Nisu svi ni za Dodika

SNSD sa 212.936, DNS sa 96.993, Socijalistička partija sa 54.323 i Ujedinjena Srpska sa 20.712 osvojili su ukupno 384.964 glasa.

Novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik dobio je rekordna 357.034 glasa, ali to je 27.930 glasova manje od stranaka koje su ga podržale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana