Glas Srpske u posjedu ZK izvatka o imovini porodice predsjednika Srbije: Vučići nestali iz gruntovnice

Goran Maunaga
Glas Srpske u posjedu ZK izvatka o imovini porodice predsjednika Srbije: Vučići nestali iz gruntovnice

Banjaluka - U zemljišno-knjižnom izvatku o imovini porodice predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Bugojnu, gdje imaju 11 dunuma zemljišta na kojem su i kuća i prateći objekti, niko od Vučića ili bilo ko drugi nije upisan kao njen vlasnik.

U izvodu iz katastarske opštine Čipuljić u Bugojnu gdje se nalaze nekretnine Vučićevih, koji je sačinjen 2011. na osnovu upisa iz 1953. godine, piše da je riječ o posjedu Aleksandrovog oca Anđelka, strica Danila i tetke Smiljke Vučić. Vučićevi su neobjašnjivo nestali iz grunta, što pokazuje i zemljišno-knjižni uložak kao definitivni dokaz o vlasništvu koji je u posjedu "Glasa Srpske".

U gruntu, gdje je kao i u katastru upisana sva imovina Vučića koja se sastoji od kuće, zgrade, dvorišta, njiva, voćnjaka i šume, piše da su podaci preuzeti 9. septembra 2011. godine od katastra, ali u gruntu je upisano sve osim podataka o vlasnicima. U tom dijelu nema ni Vučićevih, niti je bilo ko drugi upisan umjesto njih. Identično stanje je i u elektronskoj zemljišnoj knjizi Ministarstva pravde FBiH - egrunt.ba.

"Glas Srpske" je objavio prije nekoliko dana da bi se moglo desiti da Vučićeva porodica ostane bez imovine u projektu registracije nekretnina u FBiH, a ovo je dokaz da se to i desilo.

U zemljišno-knjižnim izvacima od 19. februara, koji treba da se sastoje od popisnog, vlasničkog i teretnog lista, uopšte nema vlasničkog lista za kuću, zgradu, dvorište, šumu, voćnjak i druge nekretnine.

Vlasnički list postoji za njivu površine 1.758 kvadratnih metara, koja je nacionalizovana 1969. godine i za nju je navedeno da je u vlasništvu države. Izuzetak je i njiva površine 2.494 kvadrata za koju je u vlasničkom listu navedeno da su pored Anđelka, Danila, Smiljke i Miloša Vučića suvlasnici i Hatka, Melća, Idriz i Mustafa Alibegović, te Ćepka Medić i Azemina Ahmić.

Niko od Vučićevih ni juče se nije javio na telefonske pozive. Član Odbora za zaštitu srpske imovine u FBiH Đorđe Radanović kaže da je Opštinski sud u Bugojnu 2011. godine radio pilot projekat registracije nekretnina.

- Imovina koja je u katastar upisana kao posjed porodice Vučić prenesena je u nove zemljišno-knjižne izvatke u sud, ali samo sa tehničkim podacima, nazivima i brojevima i bez upisa podataka o vlasnicima. Očigledno je da u zemljišnoj knjizi ne postoji vlasnički list. To znači da, kada bi sada članovi porodice Vučić htjeli da prometuju ili upravljaju svojim nekretninama, to ne bi mogli jer nisu upisani kao vlasnici, nego samo kao posjednici u katastru. Ovaj primjer najbolje ilustruje očigledan pokušaj brisanja Srba iz zemljišnih knjiga - kaže Radanović.

Prema podacima Svjetske banke, projekat registracije nekretnina je pokrenut 25. oktobra 2012. i trajaće do 31. jula 2018. godine, a vrijedan je 34,1 milion dolara. Iako bi registracija nekretnina, koju plaća Svjetska banka, trebalo da bude besplatna za sve, FBiH naplaćuje izdavanje dokumenata i uvjerenja. Osim toga, iz Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove ne šalju obavještenja o projektu na kućne adrese, već obavještenje o registraciji koja treba da bude obavljena u roku od 60 dana bude objavljeno na sajtu nadležnog suda. To je veliki problem za izbjegle i raseljene Srbe iz FBiH.

Zakon

Dodatni problem su zakonske odredbe u FBiH prema kojima se nakon deset godina omogućava takozvanom savjesnom posjedniku pravo vlasništva nad nekretninom, dok je za nesavjesnog posjednika taj rok 20 godina.

To u praksi znači da vlasnik imovine postaje onaj ko je koristi deset godina. Ako protiv posjednika nekretnine vlasnik nije pokrenuo sudski postupak, smatra se da je praktično dao odobrenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana