Глас Српске имао увид у споразум који су заједнички припремили РС и Србија: Национални савјет чувар опстанка српског народа

Свјетлана Шурлан
Глас Српске имао увид у споразум који су заједнички припремили РС и Србија: Национални савјет чувар опстанка српског народа

Бањалука - Република Српска и Србија основаће национални савјет за очување идентитета српског народа и заједнички и организовано ће дјеловати и спроводити низ мјера како би спријечили асимилацију српског народа.

Предвиђено је то споразумом о спречавању асимилације српског народа чије су доношење прошле године најавили предсједници Српске и Србије Милорад Додик и Александар Вучић због потребе дефинисања начина борбе за опстанак српског народа. Споразум би у идентичном садржају ускоро требало да усвоје парламенти Српске и Србије, а Влада РС је већ дала сагласност на предложени текст.

Споразум су писали тимови стручњака које су изабрали званични Бањалука и Београд и он ће бити анекс Споразума о успостављању специјалних и паралелних односа између Србије и РС.

Национални савјет за очување идентитета српског народа чиниће предсједници и премијери РС и Србије, патријарх српски и министар спољних послова Србије.

"Глас Српске" је имао увид у споразум у којем је наведено да Србија и РС њиме настоје да чврсто обавежу своје државне органе, установе и организације да би омогућили материјалне, друштвене и политичке услове за развој, очување и његовање културе и националног идентитета српског народа.

- Сврха доношења споразума је да буде омогућено заједничко и организовано дјеловање Србије и Српске чији је главни циљ спречавање асимилација српског народа - истакнуто је у документу.

Као мјере за спречавање асимилације српског народа, између осталог, је наведено његовање блиских односа са матичном државом, јачање свијести о заједничком поријеклу, чување и његовање српске културе и националног идентитета и убрзање економског развоја.

- Очување и његовање српске културе и националног идентитета састоји се од остваривања права на употребу српског језика и ћирилице као његовог матичног писма, права на изражавање, изучавање и развој српске културе, изучавање националне историје, његовање херојске, правдољубиве и слободарске традиције српског народа и обиљежавање националних празника - наведено је у споразуму којим је у циљу спречавања асимилације српског народа наведено и успостављање и спровођење јединствених програма учења српског језика, ћириличног писма, историје, књижевности и културе.

Додик је раније за "Глас Српске" рекао да је ријеч о документу усмјереном искључиво ка заштити и опстанку српског народа.

- Ријеч је о свеобухватном акту о чијем тексту постоји велика сагласност стручњака из различитих области. Неки су критиковали доношење овог акта, а нису ни прочитали шта у њему пише и шта су његове намјере - рекао је Додик.

Он је открио да је предвиђено и формирање заједничког фонда у који ће бити прикупљан новац из различитих извора.

- Фонд ће дати могућност да кроз програме тамо гдје постоји српска заједница, на примјер у Албанији, финансирамо српску школу или професоре српског језика који ће тамо отићи да раде. Сједиште фонда би требало да буде симболично у Сремским Карловцима - рекао је Додик.

Иако је у тренутку када је објелодањен овај национални пројекат било најављено да ће споразум, односно декларација како је тада названа, бити представљена на Сретење када Срби обиљежавају Дан првог српског устанка и Дан државности Србије, то се јуче није догодило. Вучић је рекао да је тражио да не буде објављена декларација, чији је текст сачињен, јер је желио да за тај документ обезбиједи што ширу подршку у Србији и међународној заједници.

- Ја сам крив што данас није објављена декларација. Замолио сам Додика да нам дозволи неколико дана или седмица, иако смо тај текст одавно сачинили. Желео бих да добијем ширу међународну подршку, а не широку међународну осуду - навео је Вучић и додао да је намјера да буде сачињен најбољи могући текст који би био добар за цјелокупан српски народ, а посебно за Србију.

Један наставни програм

Представници Министарства просвјете и културе РС и Министарства просвете, науке и технолошког развоја Србије већ су почели анализу садржаја за више предмета.

Основци с обје стране Дрине од септембра ће учити исто градиво из српског језика, историје, географије и природе и друштва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана