Generali kolekcionari diploma

Željka Domazet
Generali kolekcionari diploma

Sarajevo - Oružane snage BiH dobile su 13 novih rukovodilaca koje je Predsjedništvo BiH unaprijedilo u čin generala, a među njima su i oni koji su i pored vojnog usavršavanja diplomirali ekonomiju, politikologiju, žurnalistiku ili građevinu, postali magistri i doktori nauka i naučili nekoliko stranih jezika.

Cijeli život vojsci je posvetio general-major Senad Mašović koji će danas od general-pukovnika Ante Jeleča preuzeti dužnost načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH. On je nakon srednje vojne škole završio Vojnu akademiju na smjeru kopnene vojske, a potom i Ratnu školu operativno-strateškog nivoa u Turskoj. U toj zemlji je završio i štabni kurs, a u biografiji se pohvalio i poznavanjem stranih jezika i završena dva kursa engleskog jezika.

Za njegove zamjenike imenovani su brigadni generali Gojko Knežević i Ivica Jerkić. Knežević će biti zadužen za resurse, a Jerkić za operacije. I Knežević se odmah nakon osnovne škole opredijelio za vojnički poziv i upisao Srednju vojnu školu. Potom je završio Vojnu akademiju, Komandno-štabnu školu, Školu nacionalne odbrane i Visoki studij bezbjednosti i odbrane u Beogradu. Među brojnim kursevima završio je i kurs engleskog jezika.

Jerkić je najsvestraniji kadar u rukovodstvu Oružnih snaga BiH. Uz završenu Komandno-štabnu školu i potom Ratnu školu u Zagrebu diplomirao je na zagrebačkom Kineziološkom fakultetu, a na mostarskom Fakultetu filozofskih i humanističkih nauka završio je i novinarstvo. Kurseve engleskog jezika završio je u Americi, a u SAD, Njemačkoj i Kini pohađao je i brojne seminare i kurseve.

Brigadni general Radovan Ilić, novi komandant Operativne komande nakon Vojne gimnazije završio je Vojnu akademiju, Komandno-štabnu školu, Školu nacionalne odbrane, a potom i Visoki stidij bezbjednosti i odbrane u Beogradu. Pored brojnih seminara ima i završene kurseve ruskog i engleskog jezika. Njegov zamjenik za operacije, brigadni general Kenan Dautović, nakon vojne gimnazije završio je Vojnu akademiju i Ratnu vazduhoplovnu akademiju u Turskoj. Njemu vojni poziv nije bio dovoljan, pa je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu nakon zvanja magistra stekao i titulu doktora nauka. Završio je niz kurseva i seminara u Turskoj, Njemačkoj, Italiji, švajcarskoj, Ukrajini, Belgiji pa i u Gani među kojima su i kurs engleskog i turskog jezika.

Novi zamjenik komandanta Operativne komande za resurse brigadni general Tomo Kolenda nakon škole rezervnih oficira u Zagrebu završio je i oficirsku i komandno-štabnu školu. Na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu potom je stekao i titulu diplomiranog politologa iz oblasti bezbjednosti. U Zagrebu je završio i Ratnu školu, a pohađao je i brojne kurseve i seminare u Njemačkoj i Finskoj i kurs engleskog jezika.

Brigadni general Marko Stojčić koji će biti komandant Komande za podršku završio je vojnu akademiju, ali i Ekonomski fakultet u Mostaru i ima zvanje magistra ekonomskih nauka. Njegov zamjenik za operacije brigadir Zoran Dunović nakon Vojne gimnazije u Mostaru završio je Vojnu akademiju u Beogradu, Generalštabnu i Školu nacionalne odbrane i ima zvanje diplomirani oficir - pilot aviona. Pilotirao je avionom "orao" i nosilac je zlatne letačke značke. Usavršavao je i strane jezike i govori ruski i engleski, a završio je i kurs za probnog pilota. Zanimljivu biografiju ima i njegov zamjenik za resurse brigadir Rusmir Mrković. On je završio Vojnu akademiju u Beogradu, ali i Fakultet sporta i tjelesnog vaspitanja u Sarajevu gdje je stekao zvanje doktora nauka. Pohađao je razne kurseve u Njemačkoj, Maleziji, Mađarskoj i Italiji, a sudio je i utakmice fudbalske Premijer lige BiH.

Novi komandant Šeste pješadijske brigade, brigadir Radovan Jović nakon srednje građevinske škole u Beogradu je završio Vojnu akademiju, prošao komandno-štabno i generalštabno usavršavanje, te završio visoke studije bezbjednosti i odbrane. Govori engleski i njemački jezik. Brigadir Zdravko Rezo, koji je postavljen na dužnost komandanta Četvrte pješadijske brigade završio je u Zagrebu završio Ratnu i Zapovjedno stožernu školu, a ima i titulu diplomiranog inženjera građevine stečenu na Građevinskom fakultetu u Mostaru. Kao i većina njegovih kolega govori engleski jezik.

Novi komandant Pete pješadijske brigade brigadir Emir Kliko nakon vojne gimnazije i Vojne akademije u Beogradu završio je i Komandno-štabnu akademiju i Ratni koledž u Istanbulu. Godinama je učio turski i engleski jezik. Brigadir Mirsad Ahmić, koji je postavljen za generalnog inspektora u Generalnom inspektoratu Ministarstva odbrane BiH nakon vojne gimnazije u Mostaru završio je Vojnu akademiju, a potom i Fakultet odbrane i bezbjednosti u Sarajevu. U Turskoj je završio Ratnu akademiju i Akademiju turskih oružanih snaga, a potom i postdiplomski studij u Belgiji. Govori engleski, turski i ruski jezik.

Mandat

Mandat novoimenovanim rukovodiocima u Oružanim snagama BiH počinje 1. marta. Svi su postavljeni na dužnost na period od četiri godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana