General Vuković: Nisam prisustvovao sastanku, niti sam vidio akte o korištenju osiromašenog uranijuma

General Vuković: Nisam prisustvovao sastanku, niti sam vidio akte o korištenju osiromašenog uranijuma 21.02.2018 16:16 | Srna

Sarajevo - General-major Oružanih snaga BiH Dragan Vuković izjavio je Srni da nikada nije prisustvovao niti jednom sastanku u vezi sa organizovanjem Nato vježbe na Manjači kod Banjaluke, kao i da nikada nije vidio akte u kojima se pominje eventualno korištenje osiromašenog uranijuma u ovoj vježbi.

"Postoje jasne procedure kako i na koji način se organizuje i odobrava bilo koja vježba u BiH, za šta je potrebna saglasnost Savjeta ministara i Predsjedništva BiH", naglasio je general Vuković.


General je demantovao tvrdnje pojedinih medija koji su objavili da je i on prisustovao sastanku na kome je razgovarano o upotrebi osiromašenog uranijuma, naglašavajući da je riječ o "neviđenim lažima iznesenim protiv njega".

Vuković je istakao da ni na kakvom sastanku sa američkim generalom i kolegama nije bio, niti je prisustvovao bilo kakvom sastanku na kome se raspravljalo o temi upotrebe osiromašenog uranijuma, kao i da nije za bilo šta "nagrađen od Amerikanaca", kako se to tvrdi u tekstu.

"Mislim da je ovo jedna vrsta udara na mene i moju porodicu lično, jer kao čovjek, profesionalac, general, Srbin i građanin BiH apsolutno nikada ne bih dozvolio, niti učestvovao u nekoj raspravi o upotrebi uranijuma ili bilo kojeg drugog zabranjenog sredstva na teritoriji Republike Srpske i BiH, a ubijeđen sam da nijedan pripadnik Oružanih snaga i Ministarstva odbrane BiH tako nešto ne bi dozvolio", naglasio je on.

On je ponovio da totalna laž upotreba njegovog imena u cijelom ovom procesu u vezi sa NATO vježbom.

Portala "Dnevnik.ba" objavio je juče da su na sastanku u vezi sa održavanjem NATO vježbe tokom koje bi se koristila municija sa osiromašenim uranijumom prisustvovali i srpski generali iz Oružanih snaga BiH Mirko Tepšić i Dragan Vuković, zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić i savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Zoran Đerić.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica