Генерал Младић се поново жалио на здравствено стање

Срна
Генерал Младић се поново жалио на здравствено стање

Београд - Бивши командант Војске Републике Српске Ратко Младић данас се пред међународним судом у Хагу поново пожалио на лоше здравствено стање, наводећи да много времена проводи у кревету, у боловима.

Он је током расправе о стању у поступку, читајући раније припремљену изјаву, рекао да му здравствено стање не дозвољава да иде на терапије које га умарају, а не лијече га.


Младић је додао да из истог разлога није способан да се бави физичким активностима, као остали притвореници.

“Пуно времена проводим у кревету, у боловима. За више детаља питајте моје адвокате”, рекао је Младић новоименованом председавајућем Апелационог вијећа Приски Нијамбе, преноси Бета.

Младићев бранилац Бранко Лукић рекао је да ће се одбрана Апелационом вијећу обратити само када то буде неопходно и да ће поднијети одговор на жалбу Тужилаштва у року, 14. новембра.

Судија Нијамбе из Замбије именована је у Апелационо вијеће након што су из њега, на захтјев одбране, одлуком судије Жан-Клода Антонетија изузети предсједавајући Теодор Мерон и чланови Кармел Ађијус и Лиу Даћун због “утиска да су пристрасни”.

Изузете судије биле су раније у вијећима која су “за геноцид у Сребреници” и друге злочине у БиХ осудиле официре Војске Републике Српске који су били потчињени генералу Младићу.

И нови предсједавајући судија Нијамбе била је члан првостепеног вијећа Трибунала које је Младићевог безбједносног официра Здравка Толимира осудило на доживотни затвор “због геноцида у Сребреници”.

Нијамбе се, међутим, тада противила закључку већине судија да је у Сребреници почињен геноцид и да је Толимир крив за то.

Генерала Ратка Младића Хашки трибунал је првостепеном пресудом осудио на доживотни затвор.

Одбрана је на ту пресуду уложила жалбу, али је то учинило и хашко Тужилаштво, тражећи да Младић буде проглашен кривим, осим за Сребреницу и “за геноцид у још шест општина у БиХ”.

Првостепеном пресудом, Младић је био ослобођен кривице по тој тачки оптужнице.

Због изузећа судија, жалбени поступак у којем предстоји усмена расправа, биће дужи него што је планирано.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана