Функције у Влади РС већ подијељене: СНСД даје мандатара, ДНС-у утјешна награда

nezavisne.com
Функције у Влади РС већ подијељене: СНСД даје мандатара, ДНС-у утјешна награда

Сарајево, Бањалука - Као и након прошлих општих избора у БиХ, странке из Републике Српске које су добиле повјерење грађана почеле су да се отимају и својатају мјесто премијера, а како ствари сада стоје биће слична ситуација као и прије четири године, односно нову Владу РС саставиће мандатар из СНСД-а, иако је то мјесто “обећано” ДНС-у.

Јутро послије избора, Милорад Додик, предсједник Републике Српске, рекао је да ће сљедећу Владу Републике Српске саставити кадар ове странке, а то је рекао још неколико пута и током кампање и прије избора, међутим дан након њих стигао је и одговор из ДНС-а гдје су рекли да ће управо њихов кадар бити мандатар.

“Људи су слушали шта смо говорили у кампањи јер су били заинтересовани за наш програм. Они су рекли да би подржали ДНС и предсједника Владе из ДНС-а. ДНС нема разлога да то што је рекао мијења. Да смо доживјели слаб резултат, онда бисмо имали разлога да размислимо”, рекао је Марко Павић, предсједник ДНС-а, наглашавајући да ће прво разговарати са старим коалиционим партнерима, те да ни са ким другим неће разговарати.

Оно што је чињеница јесте да су у односу на прошле изборе странке које су тада формирале власт, а то су СНСД, ДНС и СП, данас, након избора, у далеко комотнијој позицији. Прије четири године ове партије власт су формирале тек након афере “Папак”, односно послије преласка двојице посланика опозиције у њихове редове, а данас ове три партије имају комотну већину.

Према садашњим резултатима, странке које данас чине власт имаће сигурних 48 посланика, а можда и више, што је за шест више од неопходна 42 гласа у Народној скупштини Републике Српске. Поред ове три странке, које су у коалицији, готово је сигурно да ће у власт ући и Уједињена Српска, што ће према незваничним информацијама сасвим сигурно ослабити позицију Социјалистичке партије, јер ће у том случају и без њих, односно њихових посланика бити могуће формирати власт. Како тврде добро упућени у политичка збивања у РС, након избора не треба искључити ни могућност да неколико посланика садашње опозиције напусти своје партије и приклони се владајућим странкама, што потврђују и искуства након ранијих избора.

Из неколико извора нам је потврђено да је фотељи мандатара у овом тренутку најближи Зоран Тегелтија, актуелни министар финансија Републике Српске, али да то још није сигурно те да у овом тренутку о премијеру још није озбиљно разговарано. Оно што је сигурно, према тврдњама из неколико извора, је да ће мандатар за састав нове Владе РС бити сигурно из СНСД-а, те да ће ДНС за утјеху добити вјероватно мјесто предсједника Народне скупштине РС, а могуће и да њихов кадар, уколико сви остану на окупу, буде предсједавајући Савјета министара БиХ.

Оно што је сигурно јесте да ће у власти на нивоу БиХ, барем засад, бити СНСД са својим партнерима из Републике Српске, као и СДА, те да ће предсједавајући Савјета министара БиХ бити Србин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана