Fotelje uzalud dijelili

Željka Domazet
Fotelje uzalud dijelili

Sarajevo - Nakon što je lider SDA Bakir Izetbegović, samo nekoliko minuta nakon završetka sastanka delegacija vodećih partija na nivou BiH, izigrao dogovor o podjeli resora, proces formiranja novog Savjeta ministara ponovo je zakočen i više niko sa sigurnošću ne može da kaže kada će i da li će uopšte doći do pomaka.

Iako lideri nakon sastanka o tome nisu govorili, u opticaju su bila i konkretna imena, najviše kada su u pitanju stranke iz FBiH. Kako saznajemo, ministar finansija BiH nanovo bi trebalo da bude Vjekoslav Bevanda, a ministar pravde Josip Grubeša. Kako su obojica iz Hercegovine, poziciju ministra civilnih poslova trebalo bi da dobije neko iz srednje Bosne. U igri je i Marinko Čavara, a nije isključeno da on ponovo bude kandidat za predsjednika FBiH. HDZ, kako saznajemo, uopšte nije računao da bi im moglo pripasti Ministarstvo civilnih poslova, pa će na organima stranke donijeti odluku ko će zauzeti ovu poziciju.

Na poziciju ministra inostranih poslova mogao bi otići aktuelni predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić. Na poziciji ministra odbrane pominje se DF-ov Sifet Podžić, a na poziciji ministra bezbjednosti Fahrudin Radončić, lider SBB-a ili Adil Osmanović, zamjenik predsjednika SDA.

Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac kaže za “Glas” da je SDA nastavila sa starom praksom uslovljavanja.

- Sastanak na kome je moglo biti sve dogovoreno miniran je od strane SDA i Bakira Izetbegovića. Napravljeni su određeni pomaci podjelom resora, ali Izetbegović nije pristao da potpiše ni zajedničku izjavu ni ostale anekse i nanovo su cijeli dogovor blokirali zahtjevom za aktivaciju MAP-a. NATO integracije su neprihvatljive za Republiku Srpsku i mi na to nećemo pristati - rekao je Košarac.

Zamjenik predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto rekla je za “Glas Srpske” da joj je žao što do dogovora na posljednjem sastanku nije došlo.

- Bili smo zaista vrlo blizu. Odgovornost je na svima i svi bi trebalo da se uzdignu iznad zakovanih stavova kako bi u što kraćem roku vlast bila formirana - rekla je Krišto.

Član Predsjedništva SDA Aljoša Čampara, govoreći o aktivaciji MAP-a kao uslovu za formiranje Savjeta ministara, rekao je da “SDA samo traži da se sprovede ono što je propisano zakonima”.

- Naš prioritet je aktivacija MAP-a - rekao je Čampara.

Dodao je da će DF u novom sazivu Savjeta ministara dobiti jedno ministarstvo.

Tehnički mandat

Visoki funkcioner DF-a Sifet Podžić, koji se pominje kao budući ministar odbrane, rekao je da formiranje Savjeta ministara nije na vidiku.

- Savjet ministara će najvjerovatnije duže ostati u tehničkom mandatu - rekao je Podžić.

Na pitanje da li je dogovoreno da on bude budući ministar odbrane, kazao je da je svoje ime pročitao u medijima.

- Niko nije sa mnom razgovarao, niti nudio tu poziciju - rekao je Podžić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana