Фолклорну магију у Донгуану погледало више од 3.000 малишана

Глас Српске
Фолклорну магију у Донгуану погледало више од 3.000 малишана

Бањалука - Публика у кинеском граду Донгуану одушевљена је разиграношћу глумаца у представи "Фолклорна магија" Дјечијег позоришта Републике Српске, коју је за четири извођења у овом граду погледало више од 3.000 малишана, рекла је Срни портпарол позоришта Сања Зекановић.

Он је истакла да је Дјечије позориште Српске, које у Кини гостује од 11. августа, у анкети Гуангдоншке агенције за позоришни менаџмент "Слон" од публике добило највишу оцјену.


Зекановићева је рекла да су родитељи били изненађени и пресрећни што су имали прилику да погледају једну, за источњачки театар, несвакидашњу професионалну и високоестетску представу.

"Према ријечима једног гледаоца представа је подстакла публику да пјева, плеше и добује у ритму, јер је толико чудесна и занимљива", истакла је она.

Зекановићева је додала да су у представи подједнако уживали гледаоци свих узраста, јер је ријеч о невербалном театру, самим тим захтијева врхунску анимацију и прецизност кореографије и игре.

Осим извођења представе "Фолклорна магија", у претходних пет дана, организовано је и шест радионица са најмлађом позоришном публиком, које су водили глумци Дјечијег позоришта Српске Александра Спасојевић, Свјетлана Андрић, Божана Бијелић, Александар Бланић, Драган Бањац и Ђорђе Јанковић.

"Кроз интеракцију са дјецом, било на позоришној сцени или у учионици, глумци су малишане и њихове родитеље ближе упознали са српском традицијом и кроз игру показали како је уз помоћ маште свуда могуће направити театар, чак и од предмета који су се користили прије стотину и више година", рекла је Зекановићева.

Она је навела да екипа Дјечијег позоришта Срспке сутра путује у град Хејуан, гдје ће, у театру који се сматра најсавременијим у погледу техничке опремљености на територији Кине, у два термина извести ову представу.

"И у овом граду, за најмлађе љубитеље театра глумци су припремили занимљиве и поучне радионице кроз које ће дјеци приближити луткарство и српски фолклор", рекла је Зекановићева.

Планирано је да до краја турнеје у Кини, која ће трајати до 26. августа, овај ансамбл из Српске изведе 12 представа и одржи исти број радионица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана